Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Μια πρόταση


Το πρόβλημα των μεταναστών είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και δεν επιδέχεται εύκολες λύσεις. Επιχειρήσεις τύπου «Ξένιος Ζεύς» σε σκηνοθεσία-εκτέλεση Νίκου Δένδια και μάλιστα εν αγνοία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, αλλά και των τοπικών κοινωνιών όπου εκτοπίζονται οι μετανάστες έχουν στόχο να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ουσιαστικά, ένα μέρος μόνο του προβλήματος που απασχολεί την Αθήνα μετατέθηκε στην επαρχία, επιτείνοντας το αίσθημα αδικίας που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν εκτός Λεκανοπεδίου. Οι μεσοβέζικες λύσεις άλλο δεν κάνουν παρά να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Έχουν δίκιο αυτοί που τονίζουν ότι το πρόβλημα επί της ουσίας είναι η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής, μόνο που λένε τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι και να υπήρχε μεταναστευτική πολιτική δεν θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε εντός συνόρων μεν, αλλά είναι διεθνές δε.

Η άνιση κατανομή του πλούτου διεθνώς, σε συνδυασμό με τις πολεμικές συρράξεις για το ξαναμοίρασμα του παιχνιδιού στην Αφρική είναι που δημιουργούν στρατιές απελπισμένων ανθρώπων, που παίρνουν των ομματιών τους και καταφεύγουν μαζικά στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό στην Ελλάδα, όπου εγκλωβίζονται εξαιτίας και της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ». Μα στο μεταξύ, είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν και κάποιες μεσοβέζικες λύσεις. Επιλογές εκτόνωσης της εκρηκτικής κατάστασης για κάποιο χρονικό διάστημα, που θα μπορούσαν να συζητηθούν σοβαρά.

Μια τέτοια πρόταση είναι αυτή που εξέφρασε ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης για τη μετατροπή του «κάτω Νοσοκομείου» σε κέντρο φύλαξης μεταναστών. Ένας χώρος στον οποίο σήμερα μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα διάφοροι, θα μπορούσε να συμβάλλει στην εκτόνωση του προβλήματος, προσφέροντας στον δήμο Καβάλας ένα σημαντικό έσοδο σε τούτη την τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Δεν πρόκειται ούτε για μαγική λύση, ούτε για την πλέον καταπληκτική ιδέα που κατατέθηκε ποτέ στον δημόσιο διάλογο. Αλλά είναι μια πρόταση, που αξίζει τον κόπο να συζητηθεί σοβαρά και να προχωρήσει ή απορριφθεί, αφού εξεταστεί. Η εποχή των εύκολων αναθεμάτων έχει παρέλθει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου