Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Τουριστική προβολή


Το ζήτημα της τουριστικής προβολής του νομού Καβάλας είναι τα τελευταία χρόνια ψηλά στην ατζέντα συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων δήμων και νομαρχίας. Δικαίως. Ο νομός Καβάλας στηρίζει και περιμένει πολλά από τον τουρισμό και η προβολή είναι στις μέρες μας εξίσου σημαντική με την υποδομή. Αλλά η προβολή έτσι γενικώς και αορίστως δεν αρκεί. Απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες προκειμένου να επιτυγχάνεται κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος, ιδίως στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η πρώτη και αυτονόητη κίνηση της αντιπεριφέρειας τουρισμού και των δήμων είναι να ρίξουν το βάρος στις βαλκανικές αγορές, που τα τελευταία χρόνια είναι ο βασικός αιμοδότης της τουριστικής αγοράς, που πλήττεται από τη δραματική συρρίκνωση του εσωτερικού τουρισμού. Μάλιστα, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των αγορών είναι ότι δεν χειραγωγούνται από τους μεγάλους tour operators, που κατευθύνουν την τουριστική αγορά. Οι επισκέπτες μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους και κατεβαίνουν στην Ελλάδα, που είναι ο πλησιέστερος αγαπημένος τουριστικός προορισμός.

Η σημαντική και δεδομένη παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις όμως δεν αρκεί. Η αντιπεριφέρεια οφείλει να κάνει μια αυτονόητη και χαμηλού κόστους κίνηση, που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, ένα δυναμικό site, στο οποίο να φιλοξενεί δωρεάν ή έναντι ενός πολύ μικρού τιμήματος όλες τις ιστοσελίδες των καταλυμάτων και των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής. Όχι όμως για να το παρουσιάσει σε μια συνέντευξη Τύπου ή για να βγει από την υποχρέωση. Αλλά για να επενδύσει μακροπρόθεσμα στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει εφόσον έχει επισκεψιμότητα. Εφόσον, χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει στις προτιμήσεις των χρηστών, που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Μόνο που για να κάνει τη διαφορά πρέπει να προβληθεί καταλλήλως σε δημοφιλείς ιστοσελίδες και μέσα μαζικής επικοινωνίας της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Τουρκίας. Το κόστος δεν είναι μεγάλο και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά εφόσον αυτή η κίνηση στηριχθεί σε βάθος χρόνου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου