Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Λάθος θύτης


Η σιωπή των ανθρώπων της Λυδίας για την χρόνια κακοποίηση της 9χρονης μικρής από τη Βουλγαρία από τον θετό παππού και συγχωριανό τους ήταν ηχηρή και τρομακτική συνάμα. Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει δυο κουβέντες. Να εκφράσει την απορία του ή τον θυμό του. Απέφυγαν τους δημοσιογράφους και έσπευσαν να κλειστούν στο καβούκι τους. Γνώριζαν καλά τι είχε συμβεί. Ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια σεξουαλικής κακοποίησης, η μικρή πήγε στην αστυνομία με μια θεία της και κατήγγειλε τι περνούσε στα χέρια του «παππού» της στο χωριό. Οι καταγγελίες επιβεβαιώθηκαν από ιατροδικαστή. Ο «παππούς» συνελήφθη. Αλλά οι συγχωριανοί του δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να πουν μια κουβέντα. Σιώπησαν. Έκλεισαν την πόρτα και είδαν τη συνέχεια επί της οθόνης.

Άλλωστε, τι να πουν; Όσοι ήξεραν τι συνέβαινε, καθώς και όσοι κάτι υποψιάζονταν αλλά απέφυγαν να ανακατευτούν σε «ξένες υποθέσεις» τήρησαν την ίδια στάση, που τηρούσαν χρόνια τώρα. Έκλεισαν πίσω τους την πόρτα έτσι απλά. Σιγά μη νοιαστούν για το τι περνούσε ένα εννιάχρονο από τη Βουλγαρία. Αλλά και όσοι δεν μπορούσαν να φανταστούν τι συνέβαινε στο χωριό τους τόσα χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια αντικειμενική δυσκολία. Τι να πουν; Πώς να το προσεγγίσουν; Ένας συγχωριανός τους κατηγορείται ότι κακοποιούσε σεξουαλικά επί τρία χρόνια το εγγόνι της Βουλγάρας συντρόφου του. Δύσκολο πράγμα.

Οι δηλώσεις θα ήταν πολύ πιο εύκολες αν ήταν διαφορετικές οι εθνικότητες θύτη και θύματος. Εάν δηλαδή ο 63χρονος ήταν Βούλγαρος, Πακιστανός ή Αλβανός και η 9χρονη ελληνόπουλο, θα μπορούσαν εύκολα να ξιφουλκήσουν μπροστά στις κάμερες για τα δεινά που έχει προκαλέσει στην έρμη πατρίδα η εγκληματικότητα των αλλοδαπών. Θα μπορούσαν να απαιτήσουν από την Πολιτεία να καθαρίσει τον τόπο από τα «κατακάθια» της γης. Είναι πολύ πιθανό κάποιοι να ζητούσαν άμεση επέμβαση από τα «παληκάρια» της «Χρυσής Αυγής». Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είχαν πολλά να πουν.

Ενώ τώρα, που ο θύτης είναι 63χρονος Έλληνας και μάλιστα συγχωριανός και το θύμα 9χρονη από τη Βουλγαρία δεν είναι εύκολο να προβεί κανείς σε γενικεύσεις. Ίσως να θεωρήθηκε ζήτημα στατιστικής. Συμβαίνουν αυτά. Ανέκαθεν συνέβαιναν και για τούτο δεν προσφέρονται για εύκολα συμπεράσματα. Εκτός αν ο θύτης είναι αλλοδαπός. Τότε, όλα είναι διαφορετικά.


Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου