Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Η κρίση πάει Γερμανία


Η κρίση καταστρέφει τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου προς όφελος των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά και κυρίως της Γερμανίας, έλεγαν. Παρέθεταν μάλιστα και ακόμα παραθέτουν και στοιχεία βάσει των οποίων η γερμανική οικονομία σωρεύει κέρδη. Μόνο που αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Αύγουστο επιδεινώθηκε όπως δείχνει ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ifo. Συγκεκριμένα, τον μήνα που πέρασε ο δείκτης υποχώρησε στις 102,3 μονάδες, από τις 103,2 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Η πτωτική πορεία του δείκτη συνεχίζεται για τέταρτο συνεχή μήνα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010. «Η πτωτική του πορεία συνεχίζεται καθώς οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι ολοένα και πιο απαισιόδοξες για το μέλλον», σχολίασε στο Reuters ο Κάρστεν Μπρζέσκι από την ING. «Τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ακόμη και συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο», συμπλήρωσε. Τα στοιχεία Αυγούστου ήταν εναρμονισμένα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνα του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 102,6 μονάδων.

Η πτώση του δείκτη Ifo αντανακλά τις ανησυχίες των εταιριών ότι οι εξαγωγές στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν και ότι η ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες ίσως να μην αυξηθεί. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τα στοιχεία του δείκτη PMI της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα οποία η κρίση στον Νότο της ευρωζώνης έχει αρχίσει να επηρεάζει τις οικονομίες του πυρήνα του ευρώ όπως της γερμανικής.

Αναμενόμενο. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία του σήμερα. Η καταβαράθρωση του οικονομικού επιπέδου των πολιτών-καταναλωτών των χωρών της νότιας Ευρώπης θα φέρει σταδιακά την κρίση στην αυλή της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας. Είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσουν να κλείνουν τα εργοστάσια της βόρειας Ευρώπης λόγω της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης, που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίας όπως η κινεζική.

Το ερώτημα είναι πως όταν τούτο συμβεί πού θα βρίσκεται η Ελλάδα. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μοιραία θα αλλάξει ρότα προ της καταστροφής ή εκτός;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου