Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

"Ανθρωπισμός" με ελληνόμετρο


Η εξόχως ρατσιστική πρωτοβουλία της «Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών Καβάλας» να μαζεύει σχολικά και τρόφιμα από Έλληνες για Έλληνες στην κεντρική πλατεία της Καβάλας δεν προκαλεί έκπληξη. Άλλωστε, έχει επαναληφθεί και πέρυσι με επιτυχία. Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι μέχρι πού θα προχωρήσει ο εναγκαλισμός της διοίκησης του δήμου Καβάλας με τη συγκεκριμένη οργάνωση. Διότι, η Πατριωτική Κίνηση Πολιτών μαζεύει σχολικά και τρόφιμα από Έλληνες για Έλληνες σε χώρο που της παραχώρησε ο δήμος Καβάλας. Άρα η διοίκηση του δήμου Καβάλας, παραχωρώντας τον χώρο, αποδέχεται στην ουσία τον διαχωρισμό των κατοίκων του δήμου με βάση την εθνικότητα. Σαφώς και δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του δήμου Καβάλας ανέχεται ή υποθάλπει πρωτοβουλίες της Πατριωτικής Κίνησης, που την εκθέτουν. Ο διωγμός των τσιγγάνων από την κεντρική πλατεία έγινε με την ανοχή, αν όχι με την ενθάρρυνση της διοίκησης του δήμου, που αρκέστηκε σε μια «λάιτ» δήλωση με την οποία ο δήμαρχος διαχώριζε τάχατες τη θέση του. Στο μεταξύ, ο αντιδήμαρχος και στενός του συνεργάτης Χριστόδουλος Μιχαλάκης παρακολουθούσε ανέκφραστος εκ του σύνεγγυς το «θεάρεστο» έργο των μελών της Πατριωτικής Κίνησης.

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση, η διοίκηση του δήμου Καβάλας δεν είναι εκτεθειμένη μόνο επειδή υποθάλπει τέτοιες ρατσιστικές ενέργειες σαν αυτή του διαχωρισμού των φτωχών παιδιών με βάση την εθνικότητά τους. Εκθέτει και την Πατριωτική Κίνηση Πολιτών, που μπορεί άθελά της να βοηθήσει ένα παιδί, που δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο ότι έχει ατόφια ελληνική καταγωγή. Μπορεί δηλαδή άθελά τους να ξαστοχήσουν και η ανθρωπιστική βοήθεια να καταλήξει εκτός της ομάδας-στόχου. Μα, θα αντιτείνει κανείς, πού το πρόβλημα; Σημασία έχει να βοηθηθούν τα παιδιά όλων των φτωχών οικογενειών ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, φυλής ή χρώματος δέρματος. Πράγματι, έτσι είναι αλλά όταν μία ενέργεια γίνεται υπό την αιγίδα του δήμου Καβάλας πρέπει να γίνεται σωστά. Με άλλα λόγια, ή είμαστε ρατσιστές ή δεν είμαστε.

Άσε που αν η διοίκηση του δήμου Καβάλας βρει το μέτρο μέτρησης της ελληνικότητας των φτωχών παιδιών μπορεί να το αξιοποιήσει ποικιλοτρόπως και όχι μόνο για την εξυπηρέτηση της πολιτικής του δήμου. Μπορεί φερ’ ειπείν να δανείσει το «ελληνόμετρο» στην «Πατριωτική Κίνηση Πολιτών» ώστε να κάνει έναν έλεγχο μεταξύ των μελών της καλού-κακού. Ποτέ δεν ξέρεις.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου