Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Τέχνη κάνουν οι άνθρωποι

Το ζήτημα της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας έθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Ορφανού Κώστας Παπαμερής, με αφορμή τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής από τη χαλαζόπτωση του Σαββατοκύριακου. Αλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που το αγρόκτημα του δήμου Ορφανού πλήττεται από χαλαζόπτωση. Τα δυο προηγούμενα χρόνια, η αγροτική παραγωγή υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές και οι αγρότες έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αποζημιωθούν. Πίεσαν με κάθε πρόσφορο μέσο τους κυβερνώντες ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στο ύψος που αξίωναν και στον κατάλληλο χρόνο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, όμως είχαν θέσει και το ζήτημα της αντιχαλαζικής προστασίας. Της δημιουργίας της απαραίτητης υποδομής για να προλαμβάνεται η καταστροφή. Λύσεις υπάρχουν. Τις ξέρουν και οι αγρότες και οι κρατούντες.

Αλλά παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφές, ουδέν συνέβη. Το αίτημα περί την αντιχαλαζική προστασία των αγροκτημάτων της περιοχής ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως κατά παράδοση συμβαίνει σε τούτη τη χώρα. Μια παράδοση, που τηρείται με ευλαβική προσοχή στα κυβερνητικά κλιμάκια. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η προχειρότητα και η παντελής απουσία πρόβλεψης, σχεδιασμού, δημιουργίας υποδομής για την αποτροπή της εκδήλωσης των προβλημάτων, μένει πάντα ίδια.

Αλλωστε, δεν είναι και άσχημο το επαναλαμβανόμενο σκηνικό. Εχει ένα ενδιαφέρον. Καταρχήν είναι οι φωνές απόγνωσης των αγροτών, που επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ανώτερης αρχής, που ασχολείται με τα προβλήματά τους. Μετά είναι οι επισκέψεις των βουλευτών στα αγροκτήματα. Μια εξαιρετική ευκαιρία για να θυμηθούν άπαντες ότι δεν αρνούνται την ταπεινή καταγωγή τους, ούτε μεγαλοπιάστηκαν άμα τη εκλογή τους. Εκεί. Με σπορ ντύσιμο, τσαλαβουτούν στα λασπωμένα αγροκτήματα και κάνουν πρωτότυπες δηλώσεις του τύπου "οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες" και "είμαι στο πλευρό των αγροτών και υπόσχομαι να αγωνιστώ μέχρι την τελική τους δικαίωση".

Κανείς δεν ασχολείται με τις ευθύνες όσων όφειλαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για να προληφθεί το κακό. Αλλωστε, οι ευθύνες δεν είναι το κατάλληλο φόντο για καλή φωτογράφιση. Πολύ περισσότερο για τηλεοπτικό γύρισμα.

Δεν κάνουν πολιτική. Τέχνη κάνουν οι άνθρωποι.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου