Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Θέμα προτεραιοτήτων

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίζει καθημερινά εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας, τον οποίο φροντίζουν να πολλαπλασιάζουν καθημερινώς τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια, μέχρι την αναγκαιότητα της πλήρους ανασύνταξης του δημοσίου τομέα. Του δημόσιου τομέα, που είναι πολυδάπανος, φαύλος, αναποτελεσματικός και παγιδευμένος στη μέγγενη μεγαλοεργολαβικών και συντεχνιακών συμφερόντων. Μια αντικειμενικά δύσκολη αποστολή, που δεν αντιμετωπίζεται με τσιτάτα και τηλεοπτικές ατάκες του ποδαριού, στα οποία συχνά καταφεύγουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ούτε όμως και με την προχειρότητα, που επιδεικνύουν τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία συχνά δίδουν την εντύπωση και στον πλέον καλόπιστο παρατηρητή ότι αυτοσχεδιάζουν, στο ίδιο μοτίβο με τους προκατόχους τους. Μόνο που η άσκηση πολιτικής δεν είναι ούτε τζαζ, ούτε ρεμπέτικα. Περιθώρια αυτοσχεδιασμού δεν υπάρχουν. Αυτό που απαιτείται είναι ολοκληρωμένος σχεδιασμός με σαφείς και προκαθορισμένους στόχους, που θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μόνο έτσι μπορεί να βγει η χώρα από το τέλμα.

Τελευταίο παράδειγμα απαράδεκτης προχειρότητας τα "σχέδια" για έναν "Καλλικράτη" στη δημόσια υγεία. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για μια "νέα αρχιτεκτονική των δομών Υγείας, σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό χάρτη, που προκύπτει από το πρόγραμμα Καλλικράτης" και ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια περί το ενδεχόμενο διοικητικής ενοποίησης των νοσοκομείων της περιφέρειας είτε ανά ζεύγη (Καβάλας-Δράμας, Ξάνθης-Κομοτηνής), είτε σε μια προοπτική δημιουργίας δυο μεγάλων σύγχρονων νοσοκομείων, ένα για Καβάλα-Δράμα-Ξάνθη και ένα σε Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη. Απολύτως εύλογη η ένσταση του βουλευτή Δράμας Μαργαρίτη Τζίμα, που με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ρωτά τι πρόκειται να συμβεί με τα έκτακτα περιστατικά από το Παρανέστι εάν το Νοσοκομείο Δράμας υποβαθμιστεί σε ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας.

Η απάντηση δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Πολλοί θα χάνουν τη μάχη μεσοστρατίς. Μέσα σε ασθενοφόρα εγκλωβισμένα στο δρόμο που συνδέει την Καβάλα με τη Δράμα, που κάθε άλλο παρά ταχείας κυκλοφορίας μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μα, ουδέν κακόν αμιγές "καλού". Μια τέτοια προοπτική μπορεί να μειώσει σημαντικά όχι μόνο το λειτουργικό κόστος που απαιτεί η λειτουργία περισσότερων νοσοκομείων, αλλά και τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της αύξησης των πρόωρων θανάτων. Δίχως να συνυπολογιστεί το κέρδος από την εξοικονόμηση των κονδυλίων για συντάξεις. Σατανικό.

Σαφώς οικονομικότερο του θεσμού των οικογενειακών γιατρών και της δημιουργίας κέντρων υγείας αστικού τύπου, που λειτουργούν ευεργετικά υπέρ της δημόσιας υγείας, αλλά βλάπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τελικά, όλα στη ζωή είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου