Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Επικίνδυνο παιχνίδι

Αυτό που συμβαίνει στα Νοσοκομεία ετούτη την περίοδο είναι υπεράνω περιγραφής. Δεν υπάρχουν γάζες και ασπιρίνες, ασκοί για την αιμοδοσία, υλικά για λαπαροσκοπικές μεθόδους, με αποτέλεσμα οι γιατροί να υποχρεώνονται να κάνουν επεμβάσεις για αφαίρεση χολής με ανοιχτό χειρουργείο. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης είναι η περίπτωση μιας 30χρονης γυναίκας από τη Χαλκιδική που κινδυνεύει να μείνει παράλυτη επειδή στο "Ιπποκράτειο", το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, δεν είχαν τα απαραίτητα υλικά για σπονδυλοδεσία και ορθοπαιδικά εμφυτεύματα για την αποκατάσταση των καταγμάτων που υπέστη στη λεκάνη και τα κάτω άκρα, λόγω πτώσης από τον 4ο όροφο οικοδομής. Τα υλικά βρέθηκαν έπειτα από αγώνα δρόμου και ένα μαραθώνιο τηλεφωνημάτων από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, όπως κατά κανόνα συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, αλλά στο μεταξύ χάθηκε πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ωστόσο επιμένει στη μετωπική της κόντρα με τους προμηθευτές, τονίζοντας ότι το "πάρτυ στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει". Δεν έχει άδικο. Είναι αλήθεια ότι οι προμηθευτές εξελίχθηκαν συν τω χρόνω στους "νταβατζήδες" της δημόσιας υγείας. Είναι αλήθεια ότι πολλά φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά υλικά πωλούνταν στα ελληνικά Νοσοκομεία σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές σε άλλες χώρες! Μιλάμε για τα ίδια υλικά. Πρόκειται για άλλο ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της διαφθοράς και της κατασπατάλησης, που καλούμαστε τώρα όλοι να πληρώσουμε.

Οπότε ορθώς πράττει η υπουργός Υγείας. Καλά κάνει και δε βάζει νερό στο κρασί της. Οντως ήταν πια καιρός να τελειώσει το πάρτυ.

Μόνο, που αυτό δεν θα έπρεπε επ' ουδενί να γίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας. Καμμιά πολιτική απόφαση όσο επιβεβλημένη και σωστή κατά βάση κι αν είναι δεν μπορεί να στερεί από μια 30χρονη γυναίκα τη δυνατότητα να μη μείνει ανάπηρη. Δεν μπορεί να απαγορεύει στους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους. Άρα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου όφειλε πριν την κόντρα της με τους προμηθευτές να αναζητήσει εναλλακτική λύση. Να φροντίσει να προμηθευτεί το απαραίτητο για τη λειτουργία των Νοσοκομείων υλικό από την Κύπρο για παράδειγμα και μετά να κηρύξει τον ανένδοτο αγώνα στους προμηθευτές.

Δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίζει με τις ανθρώπινες ζωές. Ούτε να λειτουργεί στην πράξη ως ατζέντης των ιδιωτικών συμφερόντων στον τομέα της υγείας δια της κατασυκοφάντησης των δημόσιων Νοσοκομείων.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου