Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ο μάγος και ο Δαβίδ

Αρκεί μια στιγμή ποδοσφαιρικής μαγείας σαν το υπέροχο γκολ του Βραζιλιάνου Μαϊκόν από τη γραμμή του άουτ για να αποζημιώσει τους λάτρεις της στρογγυλής θεάς ανά την υφήλιο. Αυτός ο "δαίμονας" έκανε αυτό που ελάχιστοι θα έκαναν στη θέση του. Αντί να σεντράρει, σουτάρισε στην κλειστή γωνία του εμβρόντητου βορειοκορεάτη τερματοφύλακα και άνοιξε με ιδανικό τρόπο το χορό των γκολ για τη Βραζιλία. Σε μια στιγμή ποδοσφαιρικού μεγαλείου ακινητοποίησε θαρρείς το χρόνο. Μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου ετούτος ο καλλιτέχνης της μπάλας έβγαλε θαρρείς διαβήτες και μοιρογνωμόνια, κατάστρωσε ολόκληρο σχέδιο αιφνιδιασμού του αντιπάλου και το εκτέλεσε στην εντέλεια. Αψογα. Με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού. Μέσα σε μόνο μια στιγμή κατάφερε να κάνει όσους υπολογισμούς θα έκαναν στη θέση του μια ντουζίνα ατάλαντοι χαρτογιακάδες. Δεν ήταν τυχαίο. Προηγήθηκαν ατέλειωτες ώρες προπονήσεων με τη μπάλα και χωρίς αυτήν. Ωρες μπροστά στην τηλεόραση να παρακολουθεί τα κατορθώματα των ινδαλμάτων του. Του Πελέ, του Μαραντόνα, του Ζιντάν, του Γκαρίντσα. Ωσπου έφτασε η στιγμή να κατακτήσει κι αυτός το δικό του Εβερεστ. Να βάλει ένα γκολ από αυτά που μένουν χαραγμένα στη μνήμη κάθε ποδοσφαιρόφιλου.

Σε έναν αγώνα, που δεν ξεχώρισε μόνο για αυτό το υπέροχο γκολ, αλλά και γιατί αποτέλεσε μια επανάληψη μιας αναμέτρησης Δαβίδ και Γολιάθ, τέτοια που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει. Η υπερομάδα της Βραζιλίας με τα ακριβοπληρωμένα αστέρια της δεν μπορούσε για ένα ημίχρονο να διασπάσει την καλοστημένη αμυντική διάταξη των παντελώς άγνωστων Βορειοκορεατών, με τις ελάχιστες παραστάσεις σε διεθνές επίπεδο. Αυτής της καλογυμνασμένης μεν, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων ομάδας, που μάλιστα αφού δέχθηκε και δεύτερο γκολ σε μια ακόμα υποδειγματική βραζιλιάνικη επίθεση βγήκε μπροστά και κατάφερε να μειώσει το σκορ σε 2-1. Δεν τα κατάφερε τελικά. Ο Γολιάθ κέρδισε.

Μα λίγες ώρες αργότερα, χθες το απόγευμα, ήταν η σειρά του Δαβίδ να ζυγίσει τη σφενδόνα και να κατανικήσει τον Γολιάθ. Ηταν η Ελβετία του σπουδαίου Γερμανού προπονητή Οτμαρ Χίτσφελντ, που νίκησε καθαρά και δίκαια την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία, κάνοντας την πρώτη μεγάλη έκπληξη στο Μουντιάλ. Οι εικαστικές παρεμβάσεις των Βραζιλιάνων, η φρέσκια νεανική Γερμανία, οι πάντα κομψοί Ατζούρι που ξεκίνησαν κατά παράδοση με αγκομαχητά και η Αργεντική του Μέσι και του μέγιστου Μαραντόνα, που δεν κρύβει πως δε χωρά σε κοστούμια, υπόσχονται συγκινήσεις και ανατροπές. Η γιορτή έχει ξεκινήσει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου