Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Καλλιοντζής εναντίον Σιμιτσή

Ο κύβος έχει πια ριφθεί. Στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου ο νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής θα διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου στο νέο δήμο που συγκροτείται από τους δήμους Καβάλας και Φιλίππων απέναντι από τον Κωστή Σιμιτσή. Άλλωστε, δεν έχει εναλλακτικές επιλογές. Η Νέα Δημοκρατία, κατά κράτος ηττημένη και ταχέως συρρικνούμενη, δεν μπορεί να προσδοκά σε κάτι περισσότερο από τη μία έδρα που έλαβε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Μια έδρα, που θα διεκδικήσουν μέχρις εσχάτων ο μοναδικός βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική περιφέρεια Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιώργος Καλαντζής που έχει δηλώσει αποφασισμένος να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αδιαφορώντας για τις κομματικές σειρήνες που τον καλούν επίμονα να θέσει υποψηφιότητα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αρα ο Καλλιοντζής δεν έχει άλλη επιλογή: Σπεύδει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την πορεία του στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης τα τελευταία 12 χρόνια, προκειμένου να μη βρεθεί πρόωρα στη γωνία, ως "χρυσή" εφεδρεία. Αλλά ο δρόμος μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος. Όχι μόνο γιατί ο Στάθης Εριφυλλίδης επιμένει στην υποψηφιότητά του, αλλά και γιατί εκτός από φίλους, ο Καλλιοντζής έκανε και ουκ ολίγους εχθρούς στην πορεία του, που είναι βέβαιο πως θα τον περιμένουν στη γωνία.

Στην αντίπερα όχθη, ο νυν δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής ναι μεν κατέρχεται στις εκλογές με τον αέρα του εν ενεργεία δημάρχου και τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, η απήχηση του οποίου μπορεί να είναι και διπλάσια της Ν.Δ. παρά τη φθορά λόγω της πρωτοφανούς λιτότητας και του ΔΝΤ, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συσπείρωσης του χώρου που τον ανέδειξε. Οι Αρης Βέρρος και Κώστας Κουνάκος το δηλώνουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ, που δε βρίσκουν λόγους να υποστηρίξουν με θέρμη τον προεκλογικό του αγώνα.

Το κοινό πλεονέκτημα των δυο αντιπάλων στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι ότι έχουν βάσιμες ελπίδες διεμβολισμού του αντιπάλου στρατοπέδου και φανερής ή αφανούς στήριξης από δυσαρεστημένους αντιπάλους της άλλης παράταξης. Το κοινό τους μειονέκτημα είναι ότι αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αποδοχής εντός των τειχών. Στη δεύτερη Κυριακή το πλεονέκτημα το έχει σαφώς ο Σιμιτσής λόγω γειτνίασης με την αριστερά. Αρκούν όμως δυο τρία ακόμα επικοινωνιακά χαρακίρια σαν αυτό με την επιστολή του στη διοίκηση της ΒΦΛ για να το χάσει.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε τούτη την αναμέτρηση δεν πρόκειται να πλήξουμε.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου