Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Μέσα από τις στάχτες

Οι ανανεωτικοί του Συνασπισμού βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με οικολόγους και δυσαρεστημένους του σοσιαλιστικού χώρου για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα της δημοκρατικής-μεταρρυθμιστικής αριστεράς, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη επισπεύδει τις διαδικασίες δημιουργίας ενός νέου φιλελεύθερου δεξιού κόμματος. Δεν είναι τυχαίο. Είναι η οξύτητα των προβλημάτων και η αδυναμία του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος να τα διαχειριστεί, που δημιουργούν αυτές τις φυγόκεντρες τάσεις. Μόνο εύκολη δεν είναι η αποστολή τους. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο, που -με μοναδική εξαίρεση το εθνικιστικό μόρφωμα του Καρατζαφέρη, που φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει- μεταπολιτευτικά όλες οι προσπάθειες δημιουργίας νέων πολιτικών φορέων απέτυχαν. Ισως όμως όντως ζούμε την απαρχή μιας "νέας μεταπολίτευσης". Μιας εκ βάθρων αλλαγής του πολιτικού συστήματος, που πια έχει ξεπεράσει τα όριά του. Το "μοντέλο" των δυο μεγάλων κομμάτων που νέμονται την εξουσία και διαπλέκονται συστηματικά με τους μιντιοκράτες-εργολάβους δεν αντέχει πια. Η ψυχρή ομολογία Μαντέλη, που τάχατες συγκλόνισε τους πάντες θαρρείς και ειπώθηκε κάτι πρωτοφανές, ίσως σηματοδοτεί την αρχή του τέλους. Αλλά το αδιέξοδο δεν αφορά μόνο την κεντρική πολιτική σκηνή. Αφορά και το συνδικαλισμό, που στην Καβάλα εκπροσωπείται από το ΕΥΚ του Τιάκα και πανελλαδικά από στελέχη, που στόχο έχουν την κατάληψη υπουργικών θώκων. Αφορά τις συνεταιριστικές οργανώσεις, που όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις αδυνατούν να εκφράσουν τα αιτήματα και τις ανάγκες αυτών που εκπροσωπούν.

Σε τούτες τις συνθήκες, με την ελληνική κοινωνία σε κατάσταση αποσύνθεσης, νέα σχήματα και νέα πρόσωπα θα κληθούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Να καλύψουν το πολιτικό κενό. Να συνεγείρουν πολίτες πλήρως απογοητευμένους και οργισμένους. Η επιτυχία των ανανεωτικών του ΣΥΝ και των συμμάχων τους και της κ. Μπακογιάννη δεν είναι καθόλου βέβαιη. Αλλά ακόμα και αν αυτά τα δυο εγχειρήματα αποτύχουν είναι βέβαιο ότι νέα πολιτικά υποκείμενα θα δώσουν τις απαντήσεις.

Συνέβη πριν από χρόνια στην Τουρκία, όταν μέσα από τις στάχτες δημιουργήθηκε το κόμμα του Ερντογάν, που τώρα κυριαρχεί. Συνέβη στην Πορτογαλία πρόσφατα όταν περίπου εκ του μηδενός δημιουργήθηκε ένας νέος πολιτικός πόλος στην αριστερά, που σε χρόνο ρεκόρ έφτασε σε διψήφια ποσοστά. Συνέβη στην Ουγγαρία όπου το σοσιαλιστικό κόμμα που εφάρμοσε πιστά τις εντολές του ΔΝΤ καταβαραθρώθηκε από το 44% στο 19%.

Στην Ουγγαρία, οι οργισμένοι πολίτες στράφηκαν στην ακροδεξιά. Εδώ;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου