Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Απόλυτο αδιέξοδο

Η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν αποδέχθηκε την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα ήλεγχε προκαταρκτικά τη γενική κατάσταση της οικονομίας, προκειμένου να δοθεί λύση σε κρατικό χρέος 7,5 δισ. δολαρίων του Μπουένος Αϊρες προς τη "Λέσχη των Παρισίων" (ΗΠΑ, Ιαπωνία και ευρωπαϊκά κράτη δανειστές). "Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος αυτό. Κάνουμε διάφορα σενάρια, αλλά σε κανένα δεν εμπλέκεται -προκαταρκτικά- το ΔΝΤ", δήλωσε χθες ο υπουργός της Οικονομίας, Αμάδο Μπουντού. Η "εχθρότητα" του Μπουένος Αϊρες προς το ΔΝΤ σχετίζεται με τον "κακό ρόλο" που το πρώτο εκτιμά ότι διαδραμάτισε το δεύτερο, όταν η χώρα υπήχθη στο ΔΝΤ μετά την "στάση πληρωμών" της του 2001. Επιπλέον, ο σύζυγος της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ, Νέστορ, προκάτοχός της στο ύπατο αξίωμα, διέγραψε μονομερώς χρέος της χώρας προς το ΔΝΤ, από 9,5 δισ. δολάρια... Η συνέχεια θα δοθεί τώρα στο Τορόντο (η Αργεντινή ανήκει στην Ομάδα των "20"), όταν θα γίνει λόγος εκεί για συνολική μεταρρύθμιση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και των πολυμερών διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Αλλωστε, στην Αργεντινή έχουν πολλούς λόγους να μην έχουν εμπιστοσύνη στις "αυθεντίες" και τις συνταγές του ΔΝΤ, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη χρεωκοπία της χώρας το 2001. Αρχικά, η αυστηρή τήρηση των συνταγών του ΔΝΤ είχε ως συνέπεια την κατακόρυφη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και τη μείωση χρεών και ελλειμμάτων. Αλλά τελικά όπως αποδείχθηκε η συνταγή της "δολαριοποίησης" του αργεντίνικου πέσο έγινε η θηλιά που έπνιξε την οικονομία της χώρας και την οδήγησε στην πτώχευση.

Στα καθ' ημάς από τις συνταγές των αξιωματούχων του ΔΝΤ και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απουσιάζει η μέριμνα για τη μεσαία τάξη, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον όλεθρο. Μόλις χθες οι εισαγωγείς αυτοκινήτων δήλωσαν ότι η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων συνεπάγεται απώλεια εσόδων για τον κρατικό κορβανά της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Δεν είναι μόνο ο τομέας του αυτοκινήτου. Η οικονομία και κυρίως ο κλάδος της οικοδομής, που όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί η "ατμομηχανή" της οικονομίας έχει μπει στο ψυγείο.

Με τους μισθούς να μειώνονται, την ανεργία να αυξάνεται βδομάδα τη βδομάδα και τις τιμές να αυξάνονται διαρκώς, οι συνταγές των "ειδικών" του άγριου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού που κυριαρχεί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρες αδιέξοδο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου