Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Εκπλήξεις ενόψει

Οι λογαριασμοί στην πολιτική δεν έχουν άμεση σχέση με τα μαθηματικά. Είναι φορές που 1+1 κάνουν 3 ή 5 και άλλες που το άθροισμά τους αποδεικνύεται μικρότερο και αυτής ακόμα της μονάδας. Άπειρα τα παραδείγματα, καθ' όσον οι ψήφοι ενός κόμματος ή μιας παράταξης δεν είναι δεμένοι σε κάποιο σακκούλι ώστε να μπορεί κανείς να τους μεταφέρει δεξιά και αριστερά κατά το δοκούν. Οι ψήφοι κάθε κόμματος ή παράταξης είναι η αποτύπωση της απήχησής τους στο εκλογικό σώμα σε μια συγκεκριμένη περίοδο, υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Ένα-δυο χρόνια μετά τα πάντα μπορεί να έχουν αλλάξει όπως κατέδειξε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο τον περασμένο Σεπτέμβριο η εκλογική πανωλεθρία που υπέστη η Ν.Δ. του "καταλληλότερου" Κ. Καραμανλή. Δυο μόλις χρόνια μετά τον τρίτο αλλεπάλληλο εκλογικό του θρίαμβο επί του Γ. Παπανδρέου, που έθεσε σε σοβαρότατη δοκιμασία και αυτήν ακόμα τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ.

Γι αυτό και δεν επιτρέπονται προβλέψεις, πολύ περισσότερο βεβαιότητες, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το Νοέμβριο για τους νέους δήμους και τις περιφέρειες. Πολλώ δε μάλλον όταν το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού, ειδικά των δύο μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι τα κόμματα που δεν άσκησαν εξουσία δεν αποτελούν μέρος του πολιτικού συστήματος και κατ' επέκταση δεν υφίστανται φθορά.

Με αυτά τα δεδομένα θα διεξαχθούν οι εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου σε δήμους και περιφέρειες. Με το ΠΑΣΟΚ να απειλείται από τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του, που αναπτύσσονται λόγω της πολιτικής που ακολουθεί με τις προσταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά σε διαδικασία αποσύνθεσης να έχει εγκαταλείψει συνειδητά την πολιτική του μεσαίου χώρου που την έφεραν στην εξουσία επί Κ. Μητσοτάκη και Κ. Καραμανλή και να οδηγείται σε περιχαράκωση στη δεξιά ακρούλα της πολιτικής σκηνής.

Με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένουν στην αυτοπεριθωριοποίησή τους σε σχήματα "καθαρά", αποκλείοντας τη συμμετοχή τους σε ευρύτερα σχήματα συνεργασίας. Με τον ΛΑΟΣ έτοιμο να στριμώξει τη Ν.Δ. στα σχοινιά.

Οι συνθήκες φαντάζουν ιδανικές για τη σύμπραξη των ανανεωτικών με δυνάμεις του κεντρώου χώρου. Αν και οι ανανεωτικοί βρίσκονται ακόμα στο κατώφλι της εξόδου, οι ζυμώσεις σε επίπεδο δήμου Καβάλας έχουν κιόλας ξεκινήσει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου