Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Για την προστασία του πολίτη

"Το χέρι του δράστη την ώρα που πυροβολούσε ήταν στραμμένο προς το πλήθος. Δεν ήταν ούτε πάνω ούτε κάτω... Εμείς είμαστε ιατροδικαστές. "Παζάρια" με τις μοίρες δεν κάνουμε". Ρητά. Κατηγορηματικά. Όχι βάσει απόψεων, αλλά βάσει ευρημάτων. Με τη γλώσσα των ευρημάτων μίλησε στη δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 ο ιατροδικαστής Συμεών Μεσογίτης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας σήκωσε το όπλο του και το έστρεψε προς το συγκεντρωμένο πλήθος σκοτώνοντας τον 15χρονο Αλέξη. Το ξέσπασμα του αγαπημένου των μεσημεριανάδικων εκπομπών Αλέξη Κούγια και συνηγόρου του Κορκονέα κατά του μάρτυρα δεν προκαλεί έκπληξη.

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει κάθε στοιχειωδώς νοήμονα κάτοικο ετούτης της χώρας είναι το γεγονός. Ότι δηλαδή, να το ξαναπούμε για να αντιληφθούμε τι συνέβη στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ένας ένστολος υπερασπιστής του νόμου σήκωσε το κουμπούρι και πυροβόλησε εναντίον του πλήθους. Ενας άνθρωπος, που όφειλε να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των πολιτών, πολλώ δε μάλλον 15χρονων παιδιών, σήκωσε το όπλο που του έδωσε η ελληνική Πολιτεία για να σκοτώσει. Ή, για να το πούμε αλλιώς, αδιαφορώντας παγερά αν σκοτώσει τα παιδιά που βρέθηκαν απέναντί του. Το ίδιο είναι. Όχι, δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Ήταν απόρροια της ηθικής και πολιτικής χρεωκοπίας της χώρας. Της Ελληνικής Αστυνομίας, που επιτρέπει να καλλιεργούνται τέτοια λουλούδια στις τάξεις της. Της ελληνικής κοινωνίας, που έχοντας απωλέσει προ πολλού τη συνοχή της, αφοσιωμένη στην προτεραιότητα της κονόμας και της αρπαχτής, άφησε το περιθώριο τα τελευταία χρόνια να καλλιεργούνται τέτοιες συμπεριφορές.

Το ζητούμενο εν προκειμένω δεν μπορεί να είναι μόνον η αυτονόητη παραδειγματική τιμωρία των δραστών, αλλά η δημιουργία μιας άλλης Ελληνικής Αστυνομίας, που θα έχει προτεραιότητα την προστασία των 15χρονων παιδιών. Των πολιτών που διαδηλώνουν. Με αστυνομικούς καλά εκπαιδευμένους, ικανούς να διακρίνουν τους επικίνδυνους κακοποιούς από εξεγερμένους νεαρούς. Ή για να το πούμε πιο σωστά με αστυνομικούς, που δεν θα κιοτεύουν μπροστά στο οργανωμένο έγκλημα και κατόπιν θα ξεσπούν την οργή τους σε ανυπεράσπιστα 15χρονα παιδιά. Επαγγελματίες ικανούς να κάνουν τη δουλειά σωστά.

Σε μια κοινωνία που ο τίτλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο υπάγεται η Ελληνική Αστυνομία θα ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα και δεν θα είναι επικοινωνιακή πομφόλυγα της σειράς.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου