Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Σενάρια για έναν τουρισμό υγείας

Η μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτιριακό συγκρότημα στον Αγιο Σίλα και η εκκένωση των δυο κτιρίων στα οποία τώρα στεγάζεται δημιουργεί μια δυναμική, που ενδεχομένως είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς. Ήδη οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Στα κτίρια του «επάνω Νοσοκομείου», το Σανατόριο και το κτίριο της χειρουργικής μπορεί κάλλιστα να στεγαστεί ένα εξειδικευμένο ογκολογικό Νοσοκομείο, που να καλύπτει τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας, απαλλάσσοντας τους καρκινοπαθείς και τους συγγενείς τους από τα πήγαινε-έλα στη Θεσσαλονίκη, όπως πρότεινε ο διευθυντής της Α’ πνευμονολογικής και μέλος της ΔΑΣ Βασίλης Ιωαννίδης. Πρόταση, που σαφώς μπορεί να συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου αποκατάστασης. Στο «κάτω Νοσοκομείο» μπορούν να συστεγαστούν ένα Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, απαραίτητο για να λειτουργήσει σωστά το Νοσοκομείο στο νέο κτιριακό συγκρότημα, με ένα γηροκομείο, το οποίο να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Ανθρώπους που αυξάνονται και λόγω του καθημερινού μακελειού στους ελληνικούς δρόμους, αλλά και λόγω των αλμάτων της επιστήμης, που σώζει ζωές, που άλλοτε δεν είχαν ελπίδα.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση αυτών των κτιρίων πρέπει να γίνει στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας με την ευρύτερη έννοια του όρου για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί το σενάριο δημιουργίας κατοικιών σε συνεργασία με ιδιώτες ή εμπορικού κέντρου στο κάτω Νοσοκομείο, θα έφερνε αναπότρεπτα τον δήμο σε σύγκρουση με δημότες του που ασχολούνται στον κλάδο της οικοδομής και του εμπορίου. Δεύτερον, και εξίσου σημαντικό γιατί η Καβάλα, με δεδομένη τη λειτουργία του Νοσοκομείου στο νέο κτιριακό συγκρότημα, μπορεί να γίνει κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας, προσελκύοντας ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα μπορούν να συνδυάσουν τη νοσηλεία με τις στιγμές ξεκούρασης στις ωραίες παραλίες ή τις διαδρομές στο βουνό σε απόσταση αναπνοής.

Δημιουργώντας τις συνθήκες για την ανάπτυξη τουρισμού υγείας, που μπορεί να συνδυάζει την παροχή υπηρεσιών υγείας, με άλλες μεθόδους θεραπείας, όπως π.χ. θαλασσοθεραπεία, υδροθεραπεία, κινησιοθεραπεία.

Σε τούτη την περίπτωση, μπορούν να μπουν στο παιχνίδι και οι ξενοδόχοι προσφέροντας εξειδικευμένα πακέτα παροχών, που μπορούν κάλλιστα να συνοδευτούν και με την ανάπτυξη τουρισμού υγιεινής διαβίωσης. Τα περιθώρια ανάπτυξης είναι τόσο μεγάλα, όσο ενδεχομένως αδυνατούμε να υπολογίσουμε.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου