Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ζήτημα τιμής και ουσίας περιφερειακής

Το ζήτημα της συνέχισης της επιδότησης του κόστους εργασίας κατά 12% για τις επιχειρήσεις της Καβάλας δεν είναι μόνο καίριο για την τοπική οικονομία. Είναι, μαζί με την αναστολή των σχεδίων της νέας γενικής γραμματέως της Περιφέρειας Θεοδώρας Κόκλα για το πάγωμα έργων του νομού Καβάλας ενταγμένων στο ΕΣΠΑ, ζήτημα κομβικό τόσο για το κύρος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όσο και για τη δημιουργία του απαραίτητου κλίματος ενόψει του "Καλλικράτη", όπως εκτιμούν οι θαμώνες του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα". Αυτού του φανταστικού χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που προσφέρει έναν πολυπρόσωπο σχολιασμό της επικαιρότητας. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Το κλίμα που δικαίως διαμορφώνεται και λόγω της ανάγκης συνέχισης του 12%, αλλά και λόγω της επιχείρησης ακύρωσης έργων του νομού Καβάλας από τη νέα περιφερειάρχη, είναι ζήτημα τιμής για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα. Ουδείς μπορεί να ανεχθεί μια τέτοια εξέλιξη, αλλά πολύ περισσότερο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΣΟΦΙΑ: Καλούνται, αν καλά καταλαβαίνω, να αποδείξουν στην πράξη ότι δεν είναι "δευτεράντζες" στο ΠΑΣΟΚ. Ότι έχουν και λόγο και φωνή και είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του νομού από τους Θρακιώτες υπουργούς και τον Θρακιώτη γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

ΝΙΚΟΣ: Είναι και ζήτημα τιμής και πολύ περισσότερο ουσίας. Πράγματι, όσο σημαντικό και να είναι για την οικονομία το ζήτημα της συνέχισης της επιδότησης του κόστους εργασίας κατά 12%, αποκτά εκ των πραγμάτων άλλες διαστάσεις.

ΜΑΡΙΑ: Ποιες διαστάσεις; Σκεφθείτε μόνο τις επιπτώσεις επιστροφής στην επιδότηση του 4%. Καταρχήν, θα αυξηθεί σημαντικά η ανεργία σε τούτη τη συγκυρία. Αυτό από μόνο του αρκεί.

ΓΙΑΝΝΗΣ: Εχει όμως και γενικότερη πολιτική σημασία. Με τέτοιες αποφάσεις που καλλιεργούν διχαστικές λογικές σε επίπεδο περιφέρειας, δεν μπορεί να προχωρήσει ο "Καλλικράτης". Δίχως κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια περιφερειακής συνείδησης, κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να προχωρήσει.

ΑΝΝΑ: Μα και κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ να εξηγήσουν στη νέα περιφερειάρχη τον ρόλο της. Να αντιληφθεί έστω και με καθυστέρηση η κ. Κόκλα ότι ανέλαβε τη διοίκηση όλης της περιφέρειας και με τούτο το δεδομένο οφείλει να πορεύεται. Δεν ορίστηκε περιφερειάρχης Θράκης.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου