Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Δεν χρειαζόμαστε άλλους Φρανκεστάιν της πολιτικής

Ο προβληματισμός και η κριτική ενόψει της εφαρμογής του "Καλλικράτη" στην πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της ΤΕΔΚ Καβάλας είναι άριστος οιωνός. Διότι η κριτική δεν ασκήθηκε από τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους υπέρ βωμών και μικροεξουσιών. Προς τιμήν τους, οι δήμαρχοι και στο νομό Καβάλας και σε όλη τη χώρα, παρά τις όποιες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα, τάσσονται υπέρ της μεγάλης μεταρρύθμισης και δεν αναλώνονται σε μάχες οπισθοφυλακής για να διατηρήσουν τις όποιες μικροεξουσίες τους. Τα μαγαζάκια τους. Αντίθετα, συμφωνούν απόλυτα με τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος "Καλλικράτης". Με την αυτοδιοικητική τους εμπειρία αντιλαμβάνονται την πρόκληση που συνεπάγεται η δημιουργία μεγάλων δήμων και αιρετών περιφερειών.

Ευλόγως όμως θέτουν όρους. Απαιτούν αυτοί οι νέοι οργανισμοί της αυτοδιοίκησης να είναι και εύρωστοι οικονομικά. Χειραφετημένοι στην πράξη και όχι στα λόγια από την κεντρική εξουσία. Διεκδικώντας το μερίδιο που δικαιωματικά ανήκει στην αυτοδιοίκηση από την αναδιανομή των φόρων που ήδη καταβάλλουν οι Ελληνες πολίτες. Διότι όπως σωστά ειπώθηκε, το ζητούμενο δεν είναι να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες με άλλα φορολογικά βάρη, αλλά η διανομή των υπαρχόντων, που δεν είναι λίγα.

Ιδού το στοίχημα για την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Ιδού το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του. Να φωτίσουν τις σκιές. Να ξεκαθαρίσουν τους οικονομικούς όρους ετούτου του εθνικού στοιχήματος. Να μην επαναλάβουν τα λάθη του "Καποδίστρια". Αντί να βιάζονται να δρέψουν τις δάφνες τους για την τόλμη τους έναντι της Νέας Δημοκρατίας, να φροντίσουν να δοθούν στην αυτοδιοίκηση αυτά που της αναλογούν. Να μην επιμείνουν στη δημιουργία των 7 κρατικών υπερπεριφερειών, που αντικειμενικά άλλο στόχο δεν έχουν από το να εποπτεύουν τους αιρετούς. Να ξεκαθαρίσουν τι προτείνουν για το καθεστώς λειτουργίας σχολείων και νοσοκομείων.

Το στοίχημα είναι εθνικό. Το ζητούμενο δεν είναι η αναπαραγωγή των παθογενειών που σήμερα υπάρχουν σε νέους θεσμούς. Το ζητούμενο είναι μια μεταρρύθμιση ουσίας. Η δημιουργία ισχυρών οικονομικά και θεσμικά αυτοδιοικητικών οργανισμών, ικανών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών. Αντικειμενικά στο διάλογο που ξεκινά πρέπει να συμπεριληφθεί και το εκλογικό σύστημα, που μπορεί να είναι η απλή αναλογική.

Ισως είναι η καλύτερη άμυνα στις παθογένειες του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, που δεν πρέπει να αναπαραχθεί στη νέα εποχή. Δεν χρειαζόμαστε άλλους "φρανκεστάιν" της πολιτικής.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου