Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ο εξευτελισμός της έννοιας της διαβούλευσης

Τα δυο απανωτά ατοπήματα της νέας κυβέρνησης με πρωταγωνιστές την περιφερειάρχη Θεοδώρα Κόκλα και τον υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα και ας έχουν εξοργίσει δικαίως τους πάντες. Κοινός παρονομαστής και στις δύο περιπτώσεις είναι ότι οι πολιτικές πράξεις μετράνε και όχι οι προθέσεις και οι επικοινωνιακές πομφόλυγες.

Κατά πρώτον, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Θεοδώρα Κόκλα ήρθε με φόρα να ασχοληθεί με τα μειονοτικά, που ήταν η... ειδικότητά της, λησμονώντας ότι ο πρωθυπουργός της εμπιστεύθηκε τη γενική γραμματεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όλης της περιφέρειας. Όχι μόνο της Θράκης. Ετσι, υποκύπτοντας ενδεχομένως σε πιέσεις, σκέφθηκε να αναστείλει έργα της Νομαρχίας Καβάλας, που είχαν στο μεταξύ δρομολογηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Οι προσπάθειες στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ να υποβαθμίσουν την ενέργεια της κ. Κόκλα σε ζήτημα γραφειοκρατικού χαρακτήρα είναι μεν κατανοητές, αλλά δεν πείθουν, κυρίως με ευθύνη της περιφερειάρχου, που σιωπά. Μόνο που η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Είναι και ένδειξη ενοχής. Εάν η κ. Κόκλα δεν είχε στόχο να επιχειρήσει την αναδιανομή των έργων εις βάρος της πιο έτοιμης σε μελέτες Νομαρχίας Καβάλας θα είχε ήδη απαντήσει.

Σαφώς πιο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της επιχειρούμενης εγκατάστασης σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της ΒΦΛ όπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Μανιάτη σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Όπως αποδεικνύεται εν προκειμένω, καλό το στυλάκι της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, με τα τζινάκια και τις πλατφόρμες, αλλά καλύτερο το περιβάλλον και οι πολιτικές που το προστατεύουν. Αγνοια δεν δικαιολογείται. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος όφειλε να είχε ενημερωθεί και για τα σχέδια των επίδοξων επενδυτών και για την ομόθυμη αντίδραση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Δεν το έπραξε. Επιπλέον στη συγκεκριμένη περίπτωση ξευτελίστηκε με τον πιο εμφαντικό τρόπο η αξία της διαβούλευσης, στην οποία ομνύουν προεκλογικώς και μετεκλογικώς άπαντες στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλά ποια διαβούλευση μωρέ, όταν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν ερωτώνται ούτε καν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Καβάλα;

Το θετικό και στις δυο περιπτώσεις είναι τα καλά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας, που είναι βέβαιο πως μπορούν να αποτρέψουν τα σχέδια των μανδαρίνων των Αθηνών, όπως το έχουν αποδείξει επανειλημμένως. Είτε αυτοί φορούν κοστούμια "Αρμάνι", είτε σχεδιάζουν στου κασίδη το κεφάλι φορώντας τζινάκια και πλατφόρμες.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου