Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Οι ωραίοι φίλαθλοι του μπάσκετ της Καβάλας

Ίσως η πιο καθοριστική στιγμή του τελευταίου παιχνιδιού στο κλειστό της Καλαμίτσας μεταξύ της Ενωσης Καβάλας και του Πανιωνίου ήταν το κλέψιμο του σπουδαίου Λιθουανού, του Γκούστας περί το ένα λεπτό πριν το τέλος και το λέι-απ, που έφερε τη διαφορά και πάλι στους εννέα πόντους και έκοψε τα πόδια των παικτών του Πανιωνίου. Αντί να έχουν την ευκαιρία να μειώσουν με ένα τρίποντο στους τέσσερις, συνειδητοποίησαν ότι ο αγώνας είχε πια οριστικά κριθεί. Εξίσου σπουδαίο και καθοριστικό ήταν το τρίποντο του Ραϊσεβιτς σε μηδέν χρόνο, ελλείψει εναλλακτικής επιλογής. Η μεστή εμφάνιση του Κόλλινς. Ο Αλέξης Κυρίτσης, που έκανε ένα παιχνίδι ανάλογο της κλάσης του και των παραστάσεών του. Το βάθος στους ψηλούς μετά την προσθήκη του ανέτοιμου μεν, αλλά καλού για πρώτο παιχνίδι Σούντοφ. Τα μπινελίκια του Βαγγέλη Αλεξανδρή, που ανταμείφθηκαν με το ζεστό χειροκρότημα της εξέδρας, που αναγνωρίζει τη δουλειά του έμπειρου τεχνικού. Πάνω από όλα η σπουδαία ομαδική αμυντική λειτουργία της ομάδας μπάσκετ της Ενωσης, που με τέτοιες εμφανίσεις όπως η χθεσινή μπορεί να αποφύγει τα ψυχοφθόρα σενάρια του υποβιβασμού.

Αλλά όλα αυτά είναι απλά στιγμιότυπα της αθλητικής γιορτής που στήνεται Σάββατα και Κυριακές στο κλειστό της Καλαμίτσας από πέρυσι, που η Καβάλα διαθέτει ομάδα στην Α1 κατηγορία του μπάσκετ. Μια γιορτή, δίχως παρατράγουδα. Δίχως καφρίλα οπαδική. Με μεγάλο πρωταγωνιστή, στο πλευρό της διοίκησης, των παικτών και του προπονητή, ένα υπέροχο κοινό που ξέρει να χαίρεται το μπάσκετ. Που αγωνιά, συμμετέχει, σπρώχνει την ομάδα στις νίκες, δίχως ασχήμιες. Δίχως ρίψη αντικειμένων. Ακόμα και τα μπινελίκια εναντίον διαιτητών και αντιπάλων παικτών δεν υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Τουναντίον, είναι απολύτως απαραίτητα στοιχεία της ατμόσφαιρας ενός γηπέδου.

Οι ωραίοι φίλαθλοι του μπάσκετ, που γεμίζουν τα Σαββατοκύριακα τις κερκίδες του κλειστού της Καλαμίτσας ξέρουν να χαίρονται το παιχνίδι συν γυναιξί και τέκνοις, που υπό αυτές τις συνθήκες φυσικά και δεν διατρέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο. Τουναντίον, παίρνουν μαθήματα συμμετοχής.

Αυτός ο κόσμος, αυτή η ομάδα, αυτή η προσπάθεια της διοίκησης αξίζει να ανταμειφθούν με ένα σαφώς καταλληλότερο γήπεδο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου