Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Για τον "Καλλικράτη"

Μετά από μια μικρή ανάπαυλα την περίοδο των εορτών, οι θαμώνες του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα" συγκεντρώθηκαν και πάλι στον οικείο χώρο τους. Αυτό τον φανταστικό μεν, ψηλοτάβανο δε, χώρο διαλόγου κάπου στο παγκόσμιο ψηφιακό χωριό, που αν όντως υπήρχε θα έμοιαζε με κείνους του μερακλήδικους καφενέδες αλλοτινών εποχών. Ο καφετζής, ξεκούραστος από το ραχάτι, ετοίμασε με κέφι τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια για να μην αλλοιώνεται η γεύση του καφέ και η συζήτηση αρχίνησε:

ΠΑΥΛΟΣ: Αντε βρε, να χαιρόμαστε τον "Καλλικράτη", που είναι η κωδική ονομασία της νέας αρχιτεκτονικής των δήμων τις βασικές αρχές της οποίας παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης.

ΜΑΡΙΑ: Ωραίο όνομα. Μακάρι αυτή η νέα αρχιτεκτονική να τιμήσει και στην πράξη το όνομα του ενός εκ των δυο αρχιτεκτόνων του Παρθενώνα, αν και οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Προς τι οι επιφυλάξεις πριν την ανακοίνωση του σχεδίου; Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά, όπως η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει. Εν αντιθέσει με την εποχή της ακυβερνησίας τα πέντε χρόνια της Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα το κάνει και είναι συνεπές. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Ραγκούσης, το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.

ΚΩΣΤΑΣ: Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους πόρους, δίχως τους οποίους ανασυγκρότηση επί της ουσίας δεν μπορεί να γίνει. Πολλώ δε μάλλον, που εξαιτίας και της διεθνούς κρίσης, οι κυβερνώντες έχουν μια πειστική δικαιολογία για να αναβάλλουν τις αναγκαίες αποφάσεις ανακατανομής των πόρων.

ΣΟΦΙΑ: Το ερώτημα είναι ποιοι θα πάρουν μέρος στις επικείμενες εκλογές. Τα κόμματα είναι εντελώς απροετοίμαστα για να απαντήσουν στο νέο αυτό στοίχημα.

ΝΙΚΟΣ: Λείπουν οι θέσεις, οι προτάσεις, τα προγράμματα. Λείπουν όλα. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητα θετική, αλλά δεν αρκεί. Πείτε μου ποιο κόμμα έχει επεξεργασμένες θέσεις για τις νέες περιφέρειες και τους νέους μεγάλους δήμους.

ΒΙΚΥ: Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα και τούτο να είναι γενικότερο σύμπτωμα της κρίσης των κομμάτων, αλλά οι απαντήσεις θα δοθούν έστω και υπό την πίεση του χρόνου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου