Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Πράσινη ανάπτυξη τώρα

Ο ισχυρισμός του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη ότι δεν ήξερε τι απαντούσε περί τη ΒΦΛ σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Πρόκειται για ακόμα ένα αρνητικό δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης, που καλείται να επιδείξει επιτέλους στοιχειώδη συντονισμό, πολλώ δε μάλλον, που η χώρα διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας της. Αλλά, ω γέγονε, γέγονε. Είναι σίγουρα προτιμότερη αυτή η στροφή 180 μοιρών του υφυπουργού, από μια ειλημμένη πολιτική απόφαση για την εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εκτάσεις της ΒΦΛ.

Εάν όμως ο κ. Μανιάτης και οι βουλευτές Καβάλας του ΠΑΣΟΚ θέλουν να πείσουν τους Καβαλιώτες που δικαίως αγωνιούν και δεν πείθονται από τα ήξεις-αφήξεις, μπορούν να το πράξουν πειστικότατα ξεκινώντας άμεσα τον διάλογο για το μοντέλο ανάπτυξης του νομού, με προτεραιότητα την επίμαχη περιοχή από τη ΒΦΛ ως τη Βάσοβα. Διότι εν τέλει το ζητούμενο δεν είναι η συγγνώμη του κ. Μανιάτη. Ούτε καν οι διαβεβαιώσεις ότι ο όμιλος Λαυρεντιάδη δεν προτίθεται να στραφεί στην εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όσο δεν ξεκαθαρίζουν οι προθέσεις της Πολιτείας για το μοντέλο ανάπτυξης του νομού, οι επίδοξοι επενδυτές θα κάνουν σχέδια άλλοτε για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, άλλοτε για τη δημιουργία δεξαμενών υγρών καυσίμων.

Αλλωστε, αν δεν κάνουμε λάθος, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσωπικά, αλλά και η κυβέρνησή του, έχουν αναφανδόν ταχθεί υπέρ της λεγόμενης "πράσινης ανάπτυξης". Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν. Ας εφαρμόσουν όσα εξαγγέλλουν σε τούτη τη γωνιά της ελληνικής επικράτειας, που μπορεί να γίνει μοντέλο πράσινης ανάπτυξης. Δίνοντας απτά δείγματα γραφής της πολιτικής τους και πείθοντας και τον πλέον δύσπιστο για τις μεγάλες τους διαφορές από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Διασφαλίζοντας και το περιβάλλον, που δεν γίνεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω στην περιοχή, αλλά και δημιουργώντας "πράσινες" θέσεις εργασίας. "Πράσινες" με την έννοια του σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος φυσικά και όχι με την έννοια της κομματικής ταυτότητας, όπως ίσως θα σπεύσουν να υποθέσουν ορισμένοι αμετανόητα πολιτευτάκια της πλάκας, που επιμένουν να πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου