Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Το απόλυτο μπάχαλο

Είπαν ξείπαν. Δυο μέρες πριν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης θεωρούσε δεδομένη και δρομολογημένη τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή της ΒΦΛ. Αυτό προέκυπτε ξεκάθαρα από την απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Χθες στη συνάντησή του με τους οργισμένους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τον δήμαρχο Καβάλας έκανε στροφή 180 μοιρών. Αυτά τα ήξεις αφήξεις των κυβερνώντων ήταν το θέμα της χθεσινής συζήτησης μεταξύ των θαμώνων του ψηφιακού καφενείου "Η Καβάλλα". Ετούτου του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε, χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Καταρχήν, η στροφή του Μανιάτη είναι απολύτως θετική. Πέραν τούτου, καταδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι οι έγκαιρες αντιδράσεις είναι ικανές να ακυρώσουν σχεδιασμούς, που στρέφονται κατά του περιβάλλοντος και της τοπικής ανάπτυξης.

ΒΙΚΥ: Πράγματι, αλλά προσωπικά μου δημιουργεί ανησυχία η ευκολία με την οποία υποχώρησε ο κ. Μανιάτης. Σαν κάτι να κρύβουν. Πάντως, σε κάθε περίπτωση απαιτείται επαγρύπνηση. Τόσο για τις κινήσεις του Λαυρεντιάδη, όσο και για τις κινήσεις της κυβέρνησης.

ΝΙΚΟΣ: Δεν μπορώ να χωνέψω αυτό το απόλυτο μπάχαλο της κυβέρνησης. Δεν επιτρέπεται. Δε νοείται. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο Γ. Παπανδρέου όρισε και συντονιστή τον έμπειρο Θόδωρο Πάγκαλο. Αυτή δεν είναι εικόνα κυβέρνησης. Παιδική χαρά είναι.

ΓΙΩΡΓΟΣ: Μια που ανέφερες τον Πάγκαλο, μάλλον παρεξήγησε τον άναρχο τρόπο παιχνιδιού του NBA, σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, γι αυτό και έκανε εκείνη την ατυχέστατη παρομοίωση ότι η κυβέρνηση είναι επιπέδου NBA. Αν παρακολουθήσει πιο προσεκτικά το NBA θα δει και πολλούς ολοκληρωμένους παίκτες, αλλά και μια οργάνωση εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων φοβερή. Ουδεμία σχέση με την εικόνα της κυβέρνησης.

ΣΜΑΡΩ: Για να μη χανόμαστε με τα της ΒΦΛ, του Λαυρεντιάδη και του Μανιάτη, απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση. Η κυβέρνηση γιατί όπως αποδείχθηκε και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει σχέδιο.

ΧΑΡΗΣ: Οσο για τον Λαυρεντιάδη έχει μεγαλουργήσει με κύριο προσόν την προσαρμοστικότητά του στις καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Θα επιδιώξει να αυγατίσει τα κέρδη του είτε με τη δημιουργία LNG υγροποιημένου φυσικού αερίου, είτε στρεφόμενος στα Logistics. Είτε τοποθετώντας μια ωρολογιακή βόμβα ανατολικά της Καβάλας, είτε επενδύοντας στο διαμετακομιστικό εμπόριο. Ανάλογα με τις αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου