Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σαβουάρ βιβρ

Έχει ένα σνακ-μπαρ στη Θάσο, σε μέρος τουριστικό όπου υποτίθεται ότι κονομάει, αλλά παλεύει νυχθημερόν για το μεροκάματο. Δεν βγαίνει. Τρεις άνθρωποι από την ίδια οικογένεια δουλεύουν επί ώρες για να τα φέρουν βόλτα. Είναι αλήθεια πως το μεροκάματο ήταν καλό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά ακολουθεί ο χειμώνας που προβλέπεται βαρύς κι ασήκωτος.

- Πέρυσι, φονικό να γινόταν κατά τις 9-10 το βράδυ εδώ έξω, ουδείς θα το έπαιρνε είδηση, είπε.

Μα, αυτό που τους έχει γονατίσει είναι η φοβερή ιδέα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην εστίαση.

- Θέλουν να μας κλείσουν, έλεγε, άλλη ερμηνεία δεν χωρά. Δεν είναι δυνατόν στα 100 ευρώ τζίρο να δίνω τα 23. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει το μεροκάματο ακόμα κι αν δουλεύουμε 25 ώρες το 24ωρο.

Χθες, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης έθεσε στον πρωθυπουργό ευθέως το θέμα όπως το εισπράττουν όλοι οι μικρομεσαίοι, είτε πουλούν γύρο στη Θάσο, είτε παπούτσια στην Καβάλα, είτε αθλητικά είδη στην Αττική. Η φορολογική επίθεση που δέχεται η μεσαία τάξη την οδηγεί στον αφανισμό. Τα μέτρα που λαμβάνονται στόχο δεν έχουν το συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών ή τη δίκαιη φορολόγηση όλων, αλλά τον αφανισμό των μικρομεσαίων. Την εξαφάνισή τους από τον χάρτη. Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δυο τα μέτρα, που οδηγούν τη μεσαία τάξη στο περιθώριο για να μπορεί να γίνει λόγος για σφάλμα. Είναι μια συνολική πολιτική, που υλοποιείται σε όλη την Ευρώπη, που βάλλει κατά της λογικής των 2/3. Το ζητούμενο πια δεν είναι να ζουν καλά τα 2/3 της κοινωνίας. Πλέον ο στόχος είναι η δραματική αλλαγή αυτού του λόγου στο 1/4 ή 1/5 του πληθυσμού με τις επιπτώσεις που τούτο συνεπάγεται στην κοινωνική συνοχή.

Διότι όταν αύριο-μεθαύριο πεινάσει η οικογένεια του ταξιτζή, του ιδιοκτήτη του σνακ-μπαρ ή του μικρομάγαζου που πουλά ρούχα θα αυξηθούν δραματικά αυτοί που κάποια στιγμή δεν θα έχουν να χάσουν τίποτα και που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρουν κεφάλια για λόγους επιβίωσης. Στη ζούγκλα που ετοιμάζουν οι κρατούντες δεν χωρά σαβουάρ βιβρ.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου