Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Πάρε πάπιες

Ένας Εβραίος ρώτησε μια μέρα τον σοφό ραβίνο τι σημαίνει εναλλακτική. Ο σοφός γέροντας έξυσε την κούτρα του και του ζήτησε να του φέρει τους τίτλους ιδιοκτησίας από έναν κλήρο που είχε στις όχθες του ποταμού. Την άλλη μέρα ο Εβραίος πηγαίνει τους τίτλους. «Τώρα, του λέει ο ραβίνος, πήγαινε στο παζάρι και αγόρασε δυο κουνέλια. Ένα αρσενικό και ένα θηλυκό». Όταν του πήγε τα κουνέλια, ο ραβίνος άρχισε να του εξηγεί:

- Θα φράξεις, του λέει, το κτήμα και θα βάλεις μέσα τα κουνέλια. Αυτά θα γεννοβολήσουν και σύντομα θα μπορείς να πουλήσεις αρκετά και να κερδίσεις χρήματα. Με τα χρήματα που θα κερδίσεις θα αγοράσεις τα γειτονικά αγροκτήματα, ενώ στο μεταξύ τα κουνέλια θα συνεχίσουν να γεννοβολούν. Τα κουνέλια θα αυξάνονται, θα τα πουλάς, θα κερδίζεις χρήματα και θα αγοράζεις γη και σύντομα γίνεις οικονομικός παράγοντας. Θα παντρευτείς και την κόρη του γιατρού, σε έχω δει πώς την κοιτάς, και θα κάνεις τρία παιδιά. Στο μεταξύ, η επιχείρηση με τα κουνέλια θα επεκτείνεται διαρκώς και σε λίγα χρόνια θα είσαι «άρχοντας». Ολος ο κόσμος θα σε σέβεται, οι πολιτικοί θα ζητούν την εύνοιά σου και φυσικά τα παιδιά σου θα καλοπαντρευτούν.

- Μα γέροντα, του λέει ο Εβραίος εγώ ρώτησα μόνο τι σημαίνει εναλλακτική.

- Μη βιάζεσαι, του απαντά. Μια μέρα θα πλημμυρίσει ο ποταμός, θα πνιγούν τα κουνέλια και το πλήγμα θα είναι ανυπολόγιστο. Θα σε βρει ανοιχτό στις τράπεζες και πριν καλά-καλά το καταλάβεις θα βρεθείς χρεωκοπημένος. Από άρχοντας με κύρος στη γύρω περιοχή, θα βρεθείς κουρελής και αυτοί που μέχρι χθες σε προσκυνούσαν δεν θα γυρίζουν να σε κοιτάξουν. Ακόμα και τα ίδια σου τα παιδιά θα σου κόψουν την καλημέρα επειδή θα σε θεωρούν ηθικό αυτουργό των κατεστραμμένων γάμων και ζωών τους.

- Μα γέροντα, εγώ ρώτησα μόνο τι σημαίνει εναλλακτική.

- Πάρε πάπιες.

Νίκος Σπιτσέρης

ΥΓ: Ο παλιός εβραϊκός μύθος είναι κατευόδιο στον Λεωνίδα Κύρκο, έναν πολιτικό με λόγο εναλλακτικό μεν, μειοψηφικό δε. Ο λόγος του ανέκαθεν ξεχώριζε, αλλά δεν έπειθε τους πολλούς, που θέλγονταν από τις λαϊκίστικες κορώνες. Τώρα που έφυγε αξίζει να αναλογιστούμε τι θα γινόταν εάν φερ’ ειπείν αντί να πάρουμε κουνέλια παίρναμε πάπιες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου