Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ώρα ΙΝΑΛΕ

Με την ισοπεδωτική λογική που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ελληνικού δημοσίου, το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών Νέας Περάμου κινδυνεύει να πέσει θύμα της κατά τα άλλα απαραίτητης συρρίκνωσης του ξεχειλωμένου δημόσιου τομέα. Στη λογική των κρατούντων, που σπεύδουν να ικανοποιήσουν δίχως αντίρρηση τις εντολές των τροϊκανών, καθώς εναλλακτικό σχέδιο δεν υπάρχει, ελάχιστες είναι οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων επιστημονικών κέντρων, που ανεξάρτητα προσφοράς και χρησιμότητας λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι άλλη η σημασία του Κέντρου Αλιευτικών Ερευνών στη Νέα Πέραμο, του δεύτερου σε όλη τη χώρα, σε έναν από τους σημαντικότερους ψαρότοπους της Μεσογείου και άλλη η σημασία των τριών Ινστιτούτων Μελισσοκομίας σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων στη Βόρεια Ελλάδα. Το συμμάζεμα δεν γίνεται έτσι γενικώς και αδιακρίτως. Πρώτα θα έπρεπε να κλείσουν τα δύο από τα τρία επιστημονικά Ινστιτούτα με το ίδιο αντικείμενο στην ίδια γεωγραφική περιοχή και στη θέση τους να λειτουργήσει ένα Ινστιτούτο καλύτερα εξοπλισμένο ικανό να συμβάλλει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της μελισσοκομίας, που –ειρήσθω εν παρόδω- έχει και παρόν και μέλλον και μετά να τεθεί υπό συζήτηση το ζήτημα του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών.

Όχι για να κλείσει. Ούτε να συρρικνωθεί. Για να γίνει πιο αποτελεσματικό. Πιο χρήσιμο. Να αλλάξει έτσι, που να μπορέσει να ανταποκριθεί ακόμα καλύτερα στον ρόλο του, η σημασία του οποίου ουδέποτε έγινε αντιληπτή από την ελληνική Πολιτεία. Τα πρώτα χρόνια το πρόβλημα ήταν η έλλειψη οργανισμού που θα επέτρεπε προσλήψεις, με συνέπεια οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να φθείρονται λόγω αχρησίας. Ακολούθως, όταν έστω και με καθυστέρηση λειτούργησε και βοήθησε τους επαγγελματίες ψαράδες με τις έρευνες και τις παρεμβάσεις του ήταν η έλλειψη κονδυλίων για τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Σήμερα το πρόβλημα είναι ετούτη η πρωτοφανής κρίση που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την ανάπτυξη, στην οποία έχει προσφέρει και μπορεί ακόμα να προσφέρει πολύ περισσότερα το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών Νέας Περάμου. Τον λόγο έχει πλέον η τοπική κοινωνία. Ο κλάδος της αλιείας δεν είναι υπόθεση μόνο των ψαράδων. Είναι ένας δυναμικός τομέας της τοπικής οικονομίας, που δεν πρέπει επ’ ουδενί να υποβαθμιστεί.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου