Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ζήτημα μειωμένης αντίληψης

Το αδιέξοδο που βιώνουμε καθημερινά δεν είναι μόνο πολιτικό και κοινωνικό. Είναι παθολογικό και αφορά το πολύ σοβαρό πρόβλημα αδύναμης ή επιλεκτικής μνήμης μα και μειωμένης αντίληψης, που διαθέτουν αυτοί που κυβερνούν, αλλά και οι πρόθυμοι κονδυλοφόροι τους. Συνέβη με την πολιτική των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα, που παρά τους γελοίους τίτλους που έφεραν κατά καιρούς, δίνονταν συστηματικά αντί αυξήσεων, ώστε να μην συνυπολογίζονται στις συντάξιμες αποδοχές. Μόλις όμως οι αρμόδιοι αντελήφθησαν τι έκαναν οι ίδιοι τόσα χρόνια αντέδρασαν άμεσα. Όχι μόνο έκοψαν μαχαίρι τα επιδόματα που είχαν δώσει πάνω ή κάτω από το τραπέζι, αλλά φρόντισαν να διαπομπεύσουν και αυτούς που τα καρπώνονταν. Όχι παίζουμε.

Συνέβη με την συνεπέστατα ασυνεπή στάση των εργοδοτών που έχουν αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό νοσοκομείων και άλλων δημόσιων ιδρυμάτων, που ναι μεν πληρώνονται κανονικά, αλλά «ξεχνούν» να πληρώσουν τους εργαζόμενους που απασχολούν.

Συνέβη με το μετοχικό κεφάλαιο του ΑΟΚ και του Ολυμπιακού Βόλου, η σύνθεση του οποίου γινόταν κανονικά αποδεκτή τα προηγούμενα χρόνια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά τούτη τη φορά δεν έγινε με συνέπεια οι ομάδες της Καβάλας και του Βόλου να καταλήξουν στη Δ’ Εθνική. Για όσους δεν κατάλαβαν, τα προηγούμενα χρόνια οι μετοχές του ΑΟΚ ανήκαν στα παιδιά του Μάκη Ψωμιάδη και πέντε-έξι κολλητούς του, αλλά πρόβλημα δεν υπήρχε διότι ουδείς είχε αντιληφθεί ότι ο Μάκης παίζει ρόλο ενεργό στα πράγματα της ομάδας. Άλλωστε, πού να τον δουν; Μήπως πήγαινε στο γήπεδο; Καθόταν στον πάγκο; Έκανε δηλώσεις ποτέ για τους στόχους της ομάδας; Ποτέ. Αφανής ήταν ο ρόλος του. Στόμα είχε και μιλιά δεν είχε. Μόλις έγινε αντιληπτό ότι ο Μάκης Ψωμιάδης ήταν το αφεντικό στην Καβάλα και ο Αχιλλέας Μπέος στον Ολυμπιακό Βόλου (σ.σ. άλλος αφανής και αυτός), ο πέλεκυς της δικαιοσύνης έπεσε αμείλικτος.

Το συμπέρασμα είναι ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, οι λειτουργοί του οποίου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μνήμης και αντίληψης. Μπορεί όμως να αργούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει σε έναν τομέα, αλλά άπαξ και το αντιληφθούν δεν διστάζουν στιγμή. Άτεγκτοι και αποφασισμένοι δίνουν πάντα τη δέουσα λύση.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου