Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Φιμπονάτσι

Ήταν πολύ απλό. Ο 13χρονος Aidan Dwyer σκέφτηκε ότι η παράταξη των φωτοβολταϊκών κατά σειρά δεν είναι τόσο αποδοτική. Τα παρέταξε με τη μαθηματική ακολουθία Fibonacci με βάση την οποία είναι κατανεμημένα τα κλαδιά των δέντρων και το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η απόδοσή τους κατά 20 έως 50%. Αποδεικνύοντας πως σε τούτη τη δεινή συγκυρία που η διεθνής οικονομία κλονίζεται από τις αδηφάγες διαθέσεις των διεθνών κερδοσκόπων, οι λύσεις βρίσκονται γύρω μας. Αρκεί να αφουγκραστούμε τη φύση. Αρκεί να αφήσουμε στα παιδιά χρόνο να σκεφτούν. Όταν όμως ένας 13χρονος λιώνει στα φροντιστήρια για το σχολείο και τις ξένες γλώσσες δεν έχει χρόνο να σκεφτεί. Το χειρότερο είναι ότι έχει ξεμάθει να σκέφτεται ανατρεπτικά. Η σκέψη του είναι εκπαιδευμένη να περνά έναν συγκεκριμένο τύπο εξετάσεων με στόχο την επιτυχία.

H ανακάλυψη αυτή μπορεί να εκληφθεί και ως μέρος του μεγαλύτερου στοιχήματος που έχασε ετούτη η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες: Αυτό της πρωτοπορίας στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Θα ήταν κουτό μα και αδύνατο να ανταγωνιστούμε τη Γερμανία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Την Φινλανδία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Θα μπορούσαμε όμως και θα έπρεπε να ρίξουμε το βάρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, που έχουν δοθεί απλόχερα σε τούτο τον ευλογημένο τόπο.

Αλλά οι δυο συνασπισμοί αργόσχολων και μικρονόων στην πλειοψηφία τους παραγόντων, που κυβερνούν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες ουδέποτε έθεσαν τέτοιους στόχους. Αφοσιωμένοι ψυχή τε και σώματι στην κονόμα και την αρπαχτή, μα και στον εκμαυλισμό συνειδήσεων διά του βολέματος στο δημόσιο ανθρώπων που ουδέν είχαν να προσφέρουν πολλές φορές (με τις ευλογίες και της Αριστεράς εις το όνομα της ιερότητας της απασχόλησης) ουδέποτε έθεσαν έναν πραγματικά φιλόδοξο στόχο, που να φέρει τη χώρα σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ούτε τώρα θέτουν.

Ίσως τώρα είναι πια αργά. Μα ίσως και όχι. Οι μαθηματικές ακολουθίες της φύσης είναι γύρω μας. Στα φύλλα από τα κλαδιά, στον φλοίσβο των κυμάτων και αλλαχού, ενώ τα νέα μυαλά υπάρχουν και μπορούν να γεννήσουν καινούργιες ιδέες. Αρκεί να τα αφήσουμε. Θα το πράξουμε;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου