Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Απλά ηλίθιο

Αν τελικά στο πλαίσιο του κατά τα άλλα απολύτως απαραίτητου εξορθολογισμού των δημοσίων οικονομικών μεταφερθεί το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) από τη Νέα Πέραμο στην έδρα της Περιφέρειας, στην Κομοτηνή, θα έχει χαθεί οριστικά το όποιο ίχνος σοβαρότητας έχει απομείνει σε τούτο το τσούρμο που έτυχε να κυβερνά αυτό τον τόπο. Ήδη είναι γελοίο που γίνεται αυτή η συζήτηση. Μόνο ένας νοσηρός νους ή ένας συστηματικός φαρσέρ θα έθετε τέτοιο ζήτημα. Το ΙΝΑΛΕ ουδέποτε λειτούργησε ξεκομμένο από την κοινωνία και την αλιεία. Είναι ένα επιστημονικό ίδρυμα, που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους ψαράδες και τα προβλήματά τους. Οι επιστήμονες που διαθέτει είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να συζητήσουν με τους συλλόγους των ψαράδων τα προβλήματά τους και να δώσουν κατευθύνσεις και συμβουλές. Ελέγχουν τα ιχθυαποθέματα της περιοχής, που είναι ένας από τους σημαντικότερους ψαρότοπους της χώρας.

Είναι γελοίο, παράλογο και παράδοξο να μεταφερθεί αυτό το ινστιτούτο από τον γιαλό στη στεριά. Η θέση του είναι αυτονόητα στον γιαλό. Στον φυσικό του χώρο. Εν προκειμένω αυτό που προέχει δεν είναι το θέμα της επιχειρούμενης γιγάντωσης της έδρας της Περιφέρειας εις βάρος των υπολοίπων πόλεων, όπως επί παραδείγματι κυριαρχεί στο ζήτημα της δημιουργίας εφετείου. Στο πρόβλημα αυτό, της αθηνοκεντρικής στον πυρήνα της αντίληψης, προστίθεται το γελοίον του πράγματος. Είναι σα να πηγαίνεις να ψαρέψεις σαργούς στο Καρά-Ντερέ ή να πας για αγριογούρουνα στον Σαλονικιό.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι αυτοί που έχουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους δεν είναι ικανοί να αντιληφθούν τα στοιχειώδη. Εάν χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια για να γίνει κατανοητό ότι η θέση του ΙΝΑΛΕ είναι στη Νέα Πέραμο και όχι στην Κομοτηνή, τότε αυτοί που μας κυβερνούν είναι πολύ πιθανό να πάρουν το σαργοκάλαμο κάποια στιγμή και να τρέχουν στα βουνά για φρέσκο ψάρι.

Μα και φως φανάρι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ακατάλληλοι ακόμα και για να διεκπεραιώνουν τα τρέχοντα. Πολλώ δε μάλλον να χαράξουν νέες κατευθύνσεις και να απαλλάξουν τον δημόσιο τομέα από παθογένειες δεκαετιών.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου