Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Χαστούκια

Κατανοητή και αναμενόμενη και η οργή και η πικρία των φιλάθλων και οπαδών της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου για τον υποβιβασμό των ομάδων τους στη Δ’ Εθνική. Έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι αν στη θέση της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου ήταν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός η απόφαση θα ήταν άλλη. Ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος θα προσάρμοζε αναλόγως την επικοινωνιακή τακτική του και αντί της χαμένης τιμής του ελληνικού ποδοσφαίρου θα προέτασσε τον σεβασμό στον υπέροχο κόσμο των δυο ομάδων και την ιστορία τους. Μόνο που επειδή δεν παρακολουθούν το ρεπορτάζ του υπουργείου Πολιτισμού δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι η εν λόγω απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά μέρος της συνολικής στροφής του κ. Γερουλάνου στην ουσία αντί των επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

Μια επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Θάσου και της Μαρώνειας είναι ικανή να πείσει και τον πλέον δύσπιστο. Τίποτα απολύτως δεν έχει μείνει όρθιο. Ούτε περιφράξεις υπάρχουν, ούτε φύλακες, τίποτα. Όχι λόγω εγκατάλειψης. Αλλά λόγω μιας ρηξικέλευθης προσέγγισης, που θέλει τον επισκέπτη να έρχεται σε άμεση επαφή με την ιστορική μνήμη. Με απόφαση του κ. Γερουλάνου, που μάλιστα προσωπικώς φρόντισε για την εφαρμογή της, η είσοδος στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου γίνεται από μια «ουμπατή» καθώς λέμε στο νησί και όχι από μια τυπικώς τακτοποιημένη είσοδο, με στόχο να συνδέεται η αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη. Όπως λοιπόν οι Θάσιοι πατούσαν πάνω σε ξερόκλαδα για να μπουν σε ορισμένα κτήματά τους (σ.σ. αυτή είναι η «ουμπατή»), έτσι και οι επισκέπτες του νησιού πατούν πάνω σε μια μισοπεσμένη περίφραξη για να μπουν στο Αρχαίο Θέατρο.

Ομοίως και στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Εκθέματα και περιφράξεις κείτονται δεξιά και αριστερά ατάκτως ερριμμένα, έτσι που να απορεί κανείς με το θράσος των αστυνομικών που επιμένουν να συλλαμβάνουν αρχαιοκάπηλους. Όσοι δύσπιστοι δεν έχουν ακόμα πειστεί για τούτο το νέο πολιτικό στίγμα που υιοθετεί η κυβέρνηση δια του κ. Γερουλάνου ας κάνουν υπομονή ως την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τότε, που ο Γιώργος Παπανδρέου θα αστράψει ένα καλά σχεδιασμένο χαστούκι σε κείνη τη μισητή Μέρκελ υπό τις επευφημίες των εταίρων μας, που θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπό του τον νέο ηγέτη της Ευρώπης.

Τα χαστούκια στους Μπέο και Ψωμιάδη και κατ’ επέκταση στους οπαδούς των δυο ομάδων είναι απλά δοκιμή. Πρόβα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου