Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Η εξωτερική πολιτική δεν ιδιωτικοποιείται

Πλήθος δημοσιευμάτων κατηγορούν τους διοικούντες το Ινστιτούτο Μωχάμετ Άλη ότι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την Τουρκία. Μάλιστα, σε μια επίδειξη φανατισμού και ασχετοσύνης συνδέουν την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, με την προγραμματισμένη εκδήλωση βράβευσης δύο Τούρκων πολιτών από το Μουσείο Καπνού. Ο εμπαθέστατος τόνος των κειμένων που γράφτηκαν και γράφονται κατά του Ινστιτούτου και της εκδήλωσης του Μουσείου Καπνού από ξενοφοβικές και φανατισμένες πένες δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει όσους αντιδρούν στα κηρύγματα μισαλλοδοξίας και φανατισμού.

Διότι ναι μεν για κάθε νοήμονα πολίτη, η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Καβάλα και η διαμονή του στο Ιμαρέτ δεν συνιστούν πρόβλημα. Ούτε η βράβευση δυο, τριών ή και περισσότερων Τούρκων από το Μουσείο Καπνού. Η λειτουργία του ανακαινισμένου Ιμαρέτ ως ξενοδοχείο πολυτελείας στην Καβάλα όχι μόνο δεν συνιστά πρόβλημα εθνικό, αλλά τουναντίον ανεβάζει σημαντικά τον πήχη της τουριστικής υποδομής σε όλο το νομό Καβάλας. Είναι ένα ξενοδοχείο αλλιώτικο, που ως τέτοιο τυγχάνει πολύ μεγάλης προβολής και μαζί του προβάλλεται και η Καβάλα. Ούτε είναι κακό –αλίμονο- το γεγονός ότι μαρτυρά τη σχέση του ιδρυτή της αιγυπτιακής δυναστείας Μωχάμετ Αλη με τη γενέτειρά του. Τα χνάρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε τούτη την περιοχή είναι μέρος της ιστορίας και ως τέτοια δεν δικαιολογούν ανόητες εθνικιστικές φοβίες. Τουναντίον, ορθώς προβάλλονται από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου.

Παρά το γεγονός όμως ότι το ζήτημα της πολιτικής του Ινστιτούτου Μωχάμετ Αλη τίθεται με έναν πρωτόγονο και για τούτο απωθητικό εθνικισμό υπάρχει μια πτυχή, που πρέπει να προβληματίσει. Η ύπαρξη και λειτουργία του Ινστιτούτου, και ουχί του ξενοδοχείου, σε μια περιοχή που γειτνιάζει με τη Θράκη αντικειμενικά αγγίζει θέματα εξωτερικής πολιτικής. Άρα οι καλές και αγαθές προθέσεις της διοίκησης του Ιδρύματος δεν αρκούν. Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χαράσσονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι από ιδιώτες, που σε κάθε περίπτωση οφείλουν να ευθυγραμμίζονται με τις κατευθύνσεις της Πολιτείας.

Η οποία αγνοείται ακόμα και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που όταν δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα εγκυμονούν αναμφίβολα κινδύνους.

Νίκος Σπιτσέρης

1 σχόλιο:

  1. Τώρα πια σε παρακολουθώ κι εγώ από κοντά.
    Προσέχετε τον Νταβούτογλου!

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή