Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στην πατρίδα της αναξιοκρατίας

Η περίπτωση του 17χρονου Έλληνα ποδοσφαιριστή Κυριάκου Παπαδόπουλου που από αναπληρωματικός των αναπληρωματικών του Ολυμπιακού βρέθηκε στη βασική ενδεκάδα της γερμανικής Σάλκε στα δυο παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, στα οποία απέκλεισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιντερ και προκρίθηκε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο. Καταδεικνύει μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας: Την πλήρη και σε όλα τα επίπεδα έλλειψη αξιοκρατίας. Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής ξεχώρισε από μικρός. Όταν όμως έναν περίπου χρόνο πριν ο Γεωργιανός προπονητής Τιμούρ Κετσπάγια τόλμησε να τον επιλέξει βασικό στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού στη θέση του αμυντικού χαφ σε ηλικία 16 ετών έγινε πανικός.

Οι βαμμένοι με τα χρώματα της ομάδας κονδυλοφόροι των αθλητικών εφημερίδων έσπευσαν να αναλύσουν το μέγεθος του ατοπήματος με ένα ρεσιτάλ μπουρδολογίας. Κατακεραύνωσαν τον τεχνικό, που και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί το μεγαλείο της ομάδας που ανέλαβε και τελικά τα κατάφεραν. Άλλωστε, η ηλιθιότητα σε τούτη τη χώρα θριαμβεύει. Ο προπονητής έφυγε νύχτα και από τότε ο πιτσιρικάς βολόδερνε μεταξύ πάγκου και εξέδρας, αφού ουδείς στο «σύμπαν» του Ολυμπιακού ασχολήθηκε σοβαρά με την περίπτωσή του.

Λίγους μήνες πριν, ο Παπαδόπουλος πήρε μετεγγραφή στη Σάλκε, όπου έδωσαν βαρύτητα στην ανάδειξή του, όπως πράττουν με κάθε νεαρό ποδοσφαιριστή. Ο προπονητής της ομάδας δεν δίστασε στιγμή να τον χρίσει βασικό και μάλιστα όχι σε ένα ματς διαδικαστικού χαρακτήρα. Στα νοκ άουτ παιχνίδια κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ίντερ. Ο μικρός έλαμψε. Μετά την πρόκριση της Σάλκε, προπονητής και διοίκηση είχαν έναν επιπλέον λόγο να πανηγυρίζουν, πέραν της ιστορικής πρόκρισης. Άλλος ένας νεαρός ποδοσφαιριστής δίνει λύσεις και στρέφει πάνω του την προσοχή των μάνατζερ και των μεγάλων ποδοσφαιρικών κλαμπ. Εάν οι εξαιρετικές του εμφανίσεις συνεχιστούν είναι θέμα χρόνου να πάρει μετεγγραφή ενισχύοντας το ταμείο της ομάδας.

Ο μικρός δηλώνει πως περνάει μια χαρά και πως δεν έχει λόγο να επιστρέψει στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό.

Όπως δεν υπάρχει λόγος επιστροφής για τους Έλληνες που σταδιοδρομούν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού σε ένα περιβάλλον που τους προσφέρει όσα χρειάζονται για να εξελιχθούν στον τομέα τους. Δίχως να χάνουν πολύτιμο χρόνο σε δημόσιες σχέσεις με τους ηλιθίους που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις κλειδιά σε όλους τους τομείς για να ανοίγουν τον δρόμο στους ομοίους τους.

Όπως δεν θα υπάρχει λόγος επιστροφής για τους νέους Έλληνες επιστήμονες που αντιλαμβανόμενοι ότι δεν έχουν μέλλον στη σύγχρονη "Ψωροκώσταινα" μεταναστεύουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου