Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Φυσικά στη "Νότιο Καβάλα"

Το μεγάλο πλεονέκτημα της κινητοποίησης κατά της εγκατάστασης μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Καβάλα είναι πως δεν μπορεί να σταθεί η κατηγορία της καθολικής άρνησης σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Διότι οι φορείς του νομού Καβάλας που δικαίως εξεγείρονται και στέλνουν το μήνυμα στους μανδαρίνους των Αθηνών ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν επενδυτικά σχέδια που υπονομεύουν το περιβάλλον, αλλά και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού, του μοναδικού ίσως τομέα της οικονομίας που αντέχει σε τούτη την κρίση, δεν λένε απλά «ΟΧΙ» στο LNG. Λένε όχι νέτα σκέτα στην εγκατάσταση μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα τάσσονται υπέρ μιας επένδυσης που μπορεί να τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία δίχως να συνιστά κίνδυνο για το περιβάλλον: Της δημιουργίας υποθαλάσσιας αποθήκευσης φυσικού αερίου στη φυσική δεξαμενή που υπάρχει στη θέση «Νότιος Καβάλα». Μια επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ εν μέσω της απόλυτης επενδυτικής άπνοιας, που σύμφωνα με τη διοίκηση της «Ενεργειακής Αιγαίου» θα προσφέρει άμεσα 300 θέσεις εργασίας.

Σε τούτη φυσική δεξαμενή εκτιμάται ότι μπορούν να αποθηκευτεί έως και ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με ημερήσια παροχή, τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων για 90 ημέρες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και όμορων χωρών. Μα δεν είναι μόνο αυτό. Η επένδυση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στην «Ενεργειακή Αιγαίου», τον στρατηγικό επενδυτή της «Καβάλα Oil», να αναπτυχθεί.

Είναι η ύπαρξη ετούτης της πολύ συγκεκριμένης επενδυτικής πρότασης, που εγείρει δικαίως ερωτήματα για τη στάση των κυβερνητικών στελεχών. Εάν το ζητούμενο ήταν όντως η ανάπτυξη και μάλιστα η περιφερειακή, η κυβέρνηση θα έκανε το αυτονόητο. Θα στήριζε με κάθε τρόπο την συγκεκριμένη επένδυση έχοντας την τοπική κοινωνία στο πλευρό της. Επενδύοντας πολιτικά σε μια επένδυση στον ενεργειακό τομέα, στην τόνωση της απασχόλησης και μάλιστα στην περιφέρεια και έχοντας την τοπική κοινωνία σύμμαχο. Στηρίζοντας παράλληλα και τη λειτουργία της Καβάλα Oil που μέσα σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία διατηρεί 280 θέσεις εργασίας.

Εκτός αν οι κυβερνώντες αδιαφορούν παγερά και για την ανάπτυξη και για την απασχόληση έχοντας ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση πολύ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Εάν για την εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων είναι αποφασισμένοι να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με την τοπική κοινωνία. Εάν το μπάχαλο τύπου Κερατέας είναι το επιδιωκόμενο άλλοθι για την παροιμιώδη ανικανότητά τους.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου