Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Λάθος με καλές προθέσεις

Οι κόντρες με αφορμή την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και του Επιμελητηρίου να μεταφέρει δωρεάν τους Θάσιους από την Κεραμωτή προς την πόλη της Καβάλας για την τόνωση της αγοράς κατέδειξαν για πολλοστή φορά ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Απαιτείται ένα σχέδιο συνολικό, καλά δουλεμένο, για να αποδώσει καρπούς με τις μικρότερες κατά το δυνατόν απώλειες. Η πρόθεση ήταν αναμφιβόλως καλή. Οι συλλογικοί φορείς έκφρασης της αγοράς της Καβάλας αναζητούν τρόπους τόνωσης της κίνησης. Έστω με τεχνητές αναπνοές. Άλλωστε, σε τούτη τη συγκυρία αυτό που προέχει είναι η παντί τρόπω επιβίωση των περισσότερων. Η μείωση του αριθμού των θυμάτων. Κανείς δεν είναι αφελής ώστε να πιστεύει ότι μπορεί το μέτρο αυτό να λύσει το πρόβλημα της αγοράς. Επειδή όμως και για τις τεχνητές αναπνοές απαιτείται τεχνική και προετοιμασία έγιναν λάθη, που δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Πρώτον, όπως επισήμανε ο Θάσιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Σωτήρης Ιατρού, η κίνηση αυτή όχι μόνο δεν στρέφεται εναντίον της πολιτικής των ακτοπλοϊκών εταιριών που απαξίωσαν μεθοδικά τα τελευταία χρόνια την ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλας-Πρίνου, αλλά αντιθέτως τη νομιμοποιεί. Την θεωρεί δεδομένη. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να έρθουν μερικά λεωφορεία με εν δυνάμει πελάτες από την Κεραμωτή για το Πάσχα. Το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρίες αυτές, που έχουν αναλάβει με το αζημίωτο τη σύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό μέρος του νομού απέκοψαν το νησί από την πόλη της Καβάλας και υποχρέωσαν τους κατοίκους της νότιας Θάσου, που σπανίως χρησιμοποιούσαν την ακτοπλοϊκή γραμμή Κεραμωτής-Λιμένα να αλλάξουν συνήθειες.

Δεύτερον, όπως σημείωσε ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Θάσου Αλέκος Ευαγγέλου, η εμπλοκή του Επιμελητηρίου σε μια πρωτοβουλία, που στρέφεται αντικειμενικά κατά των συμφερόντων μελών του είναι επιεικώς απαράδεκτη. Ναι μεν το Επιμελητήριο ενισχύει πρωτοβουλίες των συλλόγων της αγοράς, όταν όμως υπάρχει όπως στην προκειμένη περίπτωση σύγκρουση συμφερόντων, το Επιμελητήριο οφείλει να κρατά αποστάσεις.

Τρίτον, η αντιμετώπιση των Θασίων ως επισκεπτών ή «εξωτικών φρούτων» που θα δώσουν ως από μηχανής Θεός τη λύση στην αγορά είναι σε κάθε περίπτωση ατυχής και περιγράφει την ουσία του προβλήματος. Το θέμα είναι να μειωθεί και πάλι η απόσταση Καβάλας-Θάσου, που μακραίνει συν τω χρόνω. Χρόνια πριν έπαιρνες το φέρυ από τον Πρίνο και ήσουν στην καρδιά της αγοράς σε μια ώρα και 10-20 λεπτά. Τα τελευταία χρόνια έγινε ταξίδι ολόκληρο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου