Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Σκάνδαλα και "πολιτική ευθύνη"

Η «μυστηριώδης εξαφάνιση» ενός ποσού 50.000 ευρώ που προοριζόταν για το εφάπαξ των υπαλλήλων των Παιδικών Σταθμών του δήμου Παγγαίου ξανάφερε στην επικαιρότητα το σκάνδαλο, που κλόνισε τον νεοπαγή δήμο Παγγαίου από τα πρώτα του βήματα. Πρόκειται για την περίπτωση του ταμία του πρώην δήμου Ελευθερούπολης, που όπως ο ίδιος έχει δηλώσει πήρε χρήματα από το ταμείο. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις δεν το ‘κανε με κακή πρόθεση αλλά για να βοηθήσει κάτι φίλους, που τον εξέθεσαν. Πάντως, τα χρήματα έφυγαν από το ταμείο και δεν επιστράφηκαν, ενώ το συνολικό ποσό σύμφωνα με τον επιθεωρητή που έκανε τον έλεγχο ανέρχεται στα 340.000 ευρώ.

Δεν είναι το μοναδικό οικονομικό σκάνδαλο που έγινε σε επαρχιακό δήμο. Η κατά βάση σωστή στην κατεύθυνσή της τομή με τον νόμο «Καποδίστρια» αντί του επιδιωκόμενου εκσυγχρονισμού αποδείχθηκε καλός αγωγός της ρεμούλας και της διαφθοράς, με κορυφαίο παράδειγμα ό,τι συνέβη στον πρώην δήμο Παγγαίου, που κατέληξε με τη δολοφονία του πρώην δημάρχου Παγγαίου Τριαντάφυλλου Κουκούδη. Αλλά το ερώτημα είναι πώς φτάσαμε ως εδώ. Υπό ποιες συνθήκες ένας ταμίας έβαλε χέρι σε δημοτικό χρήμα.

Το συμπέρασμα που αβίαστα εξάγεται είναι ότι ενθαρρύνθηκε λόγω των πλημμελών ή ανύπαρκτων ελέγχων. Διότι εάν είχε τον φόβο των καθημερινών ελέγχων δεν θα τολμούσε στιγμή να βάλει χέρι στο ταμείο. Φταίει καταφανώς το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο σε τούτη τη χώρα αντιλαμβάνονται οι πολιτικές ηγεσίες στο σύνολό τους τον ρόλο και την αποστολή τους. Από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον δήμαρχο του πιο μικρού δήμου, άπαντες ολιγωρούν. Σπεύδουν δε να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη όταν στριμώχνονται. Αλλά το κάνουν δίχως κόστος. Βγαίνουν και το δηλώνουν με περισσότερο ή λιγότερο στόμφο και λίγο αργότερα είναι έτοιμοι να ξανακάνουν τα ίδια λάθη.

Μια φορά υπήρξε ουσιαστική καταδίκη αιρετού, αυτή του Παναγιώτη Ψωμιάδη γιατί ως νομάρχης Θεσσαλονίκης σχεδόν διέγραψε τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πρατηριούχο που συνελήφθη επανειλημμένως για συστηματική νοθεία καυσίμων και υπάρχουν ακόμα πολιτικοί που τον υπερασπίζονται και επιμένουν να κάνουν λόγο για δίωξη. Το πράττει συχνά ανερυθρίαστα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Πριν και μετά σταυροκοπιέται και κάνει κήρυγμα υπέρ βωμών και εστιών, που κινδυνεύουν να χαθούν από τέτοιες πρακτικές και νοοτροπίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου