Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Εθνοφύλακες εκ του πονηρού

Το μόνο που ξεκαθαρίζει η απάντηση του διοικητή της Ταξιαρχίας των Σερρών είναι ότι δεν δόθηκαν όπλα στους εθνοφύλακες. Ακόμα. Πάντως, όσοι έσπευσαν να παρουσιαστούν και να επανδρώσουν τα Τάγματα Εθνοφυλακής άλλα διέδιδαν έμπλεοι ενθουσιασμού, που επιτέλους υπηρετούν την πατρίδα με τον τρόπο που αυτοί επιθυμούν. Διότι την πατρίδα δεν την υπηρετούν μόνο όσοι φορούν στολές και υπακούουν σε στρατιωτικά παραγγέλματα. Την υπηρετούν όσοι καλλιεργούν τη γη, όσοι σώζουν ζωές τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη, όσοι γενικότερα αντεπεξέρχονται άψογα και αγόγγυστα σε όλες τις απαιτήσεις του ρόλου που επέλεξαν, βάζοντας ένα λιθαράκι να σηκωθεί ετούτος ο τόπος λίγο ψηλότερα.

Όλα τα άλλα ερωτήματα όμως μένουν αναπάντητα και «ρητές» απαντήσεις στρατιωτικών του τύπου «ο στρατός ασχολείται με εξωτερικές απειλές, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» είναι κατάλληλες για την πρωινή αναφορά και όχι για τον δημόσιο διάλογο. Διότι στον δημόσιο διάλογο στρατιωτικό θέσφατο δεν υπάρχει. Ουδεμία ρητή διαβεβαίωση ή δέσμευση μπορεί να διαγράψει γεγονότα σαν ετούτο το σχέδιο περί τη συγκρότηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής σε νομούς που δεν έχουν συνοριακή γραμμή να διαφυλάξουν όπως αυτός της Καβάλας. Πολλώ δε μάλλον, που το «δρομολογημένο υπηρεσιακό σχέδιο» το οποίο υπερασπίζεται ο στρατιωτικός είναι φυρό, με άλλα λόγια μπάζει από παντού. Ποια μπορεί να είναι τα «άλλα συμβάντα που μπορεί να οφείλονται στο πλήθος ή τη διασάλευση της τάξης και στην υπερσυγκέντρωση πλήθους», όπως επί λέξει αναφέρονται στο σχέδιο; Πώς ορίζεται η εγκληματική και η τρομοκρατική ενέργεια;

Αλλά ακόμα και αν έλειπαν αυτές οι επισημάνσεις, η συγκρότηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής στο εσωτερικό της χώρας δεν χωρά απολύτως σε καμμιά λογική υπεράσπισης των εξωτερικών συνόρων της χώρας έναντι οιασδήποτε απειλής. Εάν οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και οι επικεφαλής του Ελληνικού Στρατού δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι οι πόλεμοι σήμερα δεν κερδίζονται με λιανοντούφεκα και με ιαχές «αέρα», αλλά με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, τα οποία χειρίζονται επαγγελματίες απολύτως εξειδικευμένοι, έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε για την ακεραιότητα της χώρας.

Εάν το γνωρίζουν, που είναι και το πιθανότερο, αλλά παρ’ όλα αυτά καταστρώνουν σχέδια σαν και τούτο με τη συγκρότηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής και μάλιστα στο εσωτερικό της χώρας έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε για τη δημοκρατική ομαλότητα.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου