Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ανατροπή σκηνικού

Η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή» αποτυπώνει τις μεγάλες ανατροπές που συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία με ποσοστό 30,5%, ενώ ακολουθεί το χρεοκοπημένο στη συνείδηση των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ με 14%. Με μόλις μισή μονάδα διαφορά και ποσοστό 13,5% ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν και το ΚΚΕ με 12,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%. Ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει ποσοστό 5,5%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 4%, ενώ εκτός Βουλής μένει η Δημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,5%. Στο 5,5% βρίσκεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που έδωσαν για απάντηση άλλα κόμματα. Μοιρασμένες είναι σχεδόν οι εκτιμήσεις της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών. Μόλις το 50% εκτιμά ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές έναντι του 46% που εκτιμά το αντίθετο.

Το μέγεθος των ανατροπών που βρίσκονται εν εξελίξει δεν επιτρέπει ούτε την εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων, ούτε υπεραπλουστεύσεις του τύπου ποιο είναι συνολικά το ποσοστό των δυνάμεων της Αριστεράς. Διότι τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς δεν αθροίζονται. Ναι μεν και η Δημοκρατική Αριστερά και το ΚΚΕ στην Αριστερά ανήκουν, αλλά εκκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες, χρησιμοποιούν εκ διαμέτρου αντίθετα μέσα για να επιτύχουν τους στόχους τους, που εν τέλει είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Η Δημοκρατική Αριστερά υπερασπίζεται την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ το ΚΚΕ επιζητά την άμεση αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. και την έξοδο από το ευρώ.

Από την άλλη όμως, έστω συγκυριακά, έστω σε δημοσκόπηση, που –για να μην ξεχνιόμαστε- είναι φωτογραφία στιγμής και πέραν τούτου ουδέν, είναι η πρώτη φορά από το μακρινό 1958 που ένα κόμμα της Αριστεράς διεκδικεί τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με άλλα δυο κόμματα του ίδιου χώρου να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Δεν είναι καθόλου βέβαιο τελικά πως έτσι θα γίνει. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα, που σχεδόν τρεις δεκαετίες εκπροσώπησε τον χώρο του κοινωνικού κέντρου και μπορεί ακόμα και σε τούτη την τόσο δυσμενή συγκυρία να καταφέρει να ανακάμψει. Από την άλλη πλευρά, η ευθύνη των κομμάτων της Αριστεράς γίνεται πολύ μεγάλη. Από τον τρόπο διαχείρισης της εμπιστοσύνης των πολιτών θα εξαρτηθεί η πορεία τους για τις επόμενες δεκαετίες.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου