Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η λάσπη και ο βούρκος του ΒΙΟΠΑ

Η υπόθεση του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης μετά την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας ΑΕ». Η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου αφορά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τα ακόμα μεγαλύτερα λάθη στον βούρκο που επελέγη να δημιουργηθεί το Βιοτεχνικό Πάρκο. Το επιχείρημα που προέταξε η τότε διοίκηση της Νομαρχίας Καβάλας υπό τον Θόδωρο Καλλιοντζή είχε τη δική του λογική. Παρά τα όποια προβλήματα ήταν η μοναδική διαθέσιμη έκταση που θα μπορούσε να αποδοθεί για τη συγκεκριμένη χρήση. Πήρε λοιπόν το ρίσκο να προχωρήσει παρά τις φωνές περί το ακατάλληλο του υπεδάφους, που δεκαετίες πριν ήταν έλος, με το σκεπτικό ότι στην ίδια περιοχή έχει ανοικοδομηθεί ένα χωριό και δυο βιομηχανίες. Μόνο που δεν υπολόγισε το επιπλέον κόστος που απαιτεί η εξυγίανση του υπεδάφους και το οποίο αλλάζει δραματικά τα δεδομένα.

Η νυν διοίκηση του ΒΙΟΠΑ βρέθηκε μπροστά σε δραματικό αδιέξοδο. Εάν εγκατέλειπε το έργο θα ήταν σαν να αποφάσιζε να πετάξει στον βούρκο τα 3,2 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα, εκ των οποίων μάλιστα το 1,3 εκατομμύριο ευρώ θα έπρεπε να επιστραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που δεν τεθεί σε λειτουργία το πάρκο. Εάν προχωρούσε θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει πλήρως προϋπολογισμούς και δεδομένα, αφού οι εργασίες στις οποίες πρέπει να προβούν οι ενδιαφερόμενοι θα καλυφθούν από το ΒΙΟΠΑ είτε άμεσα, με έργα εξυγίανσης, είτε έμμεσα. Προτίμησε τη δεύτερη επιλογή. Θέμα χρόνου ήταν να παραπέμψει την υπόθεση στη δικαιοσύνη για να πληρώσουν τα σπασμένα αυτοί που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του ΤΕΕ-ΑΜ, που εγκαίρως είχε προειδοποιήσει για το ακατάλληλο του υπεδάφους.

Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη. Μα, στο μεταξύ, ό,τι και να αποφασιστεί στις αίθουσες των δικαστηρίων αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι η ουσία της υπόθεσης, που εκθέτει τις τοπικές εξουσίες. Τους δικούς μας ανθρώπους. Αυτούς που στη Νομαρχία, τον Δήμο, το Επιμελητήριο δεν μέτρησαν καλά τα δεδομένα. Δεν έλαβαν υπόψιν την άποψη του ΤΕΕ-ΑΜ, του επίσημου συμβούλου της Πολιτείας δηλαδή σε θέματα τεχνικά.

Γνήσια τέκνα του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος πέταξαν εκατομμύρια ευρώ στον βούρκο και όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες αναζητούν ποιος πέταξε λάσπη στον ανεμιστήρα. Θαρρείς και δεν έχουν έναν καθρέφτη διαθέσιμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου