Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Βήμα προόδου διαδικτυακό

Δεν έτυχε της προβολής που της άξιζε. Υπάρχουν ακόμα μαθητές και εκπαιδευτικοί που αγνοούν την ύπαρξή του. Παρ’ όλα αυτά η ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας, www.study4exams.gr, η οποία ενισχύει τους μαθητές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις είχε περί τις 600.000 επισκέψεις μέσα σε έναν χρόνο. Ας μην βιαστούν οι υπέρμαχοι των νέων τεχνολογιών να κάνουν λόγο περί την ψηφιακή απάντηση στο φροντιστήριο που πια δεν θα έχει λόγο ύπαρξης ή οι δύσπιστοι να υπερασπιστούν τον αναντικατάστατο ρόλο του εκπαιδευτικού και της σχέσης του με τον μαθητή. Το www.study4exams.gr δεν υποκαθιστά ούτε το σχολείο, ούτε το φροντιστήριο. Είναι όμως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές και τους καθηγητές που εμπλέκονται με τις γενικές εξετάσεις. Καθηγητές και μαθητές μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα και να βρίσκουν εξαιρετικά χρήσιμο υλικό: Θεωρία, ερωτήσεις, ασκήσεις, προβλήματα, διαδραστικές εφαρμογές που διευκολύνουν την κατανόηση της θεωρίας, επαναληπτικά θέματα, καθώς και διαγωνίσματα είναι εκεί για όποιον επιζητά περαιτέρω εξάσκηση, αλλά και για τα παιδιά που για διάφορους λόγους δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα.

Ετούτο το σημαντικό βήμα προόδου που έχει γίνει πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενισχυθεί και να διαφυλαχθεί από τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω του ζόφου της οικονομικής κρίσης. Η Πολιτεία, αλλά και η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλουν να υποστηρίξουν αυτή τη σημαντική προσπάθεια και να την ενισχύσουν με την παραγωγή υλικού και για τις άλλες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου σε πρώτη φάση και –γιατί όχι;- και του δημοτικού. Όχι με στόχο την πρόωρη εισαγωγή των μικρότερων στην ψυχοφθόρα διαδικασία της κρησάρας των πανελλαδικών, αλλά με στόχο την καλύτερη δυνατή εμπέδωση της διδακτέας ύλης και ασκήσεων που θα δίνουν βαρύτητα στην ενίσχυση της κριτικής της αφομοίωσης.

Παράλληλα με ένα πρόγραμμα που θα στοχεύει στην προμήθεια όλων ανεξαιρέτως των μαθητών με υπολογιστές συνδεδεμένους στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο για τους μαθητές του σήμερα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι απολύτως απαραίτητο εργαλείο για το σήμερα και το αύριο που δεν πρέπει να το στερείται ούτε ένα παιδί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου