Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ο φύλαρχος αποφασίζει

Η παρέμβαση του Χρήστου Μποσμπότη για τη σύνθεση του «γαλάζιου» ψηφοδελτίου ενόψει των εθνικών εκλογών κέρδισε τις εντυπώσεις εντός και εκτός Ν.Δ. γιατί λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ο δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου πρότεινε να κατέλθουν οι ίδιοι υποψήφιοι που στήριξαν το κόμμα στις δύσκολες εκλογές του 2009, τότε που όλοι ήξεραν ότι μία έδρα αναλογούσε στη Ν.Δ., ώστε να δοθεί η ευκαιρία εκλογής σε αυτούς που «τράβηξαν κουπί». Δεν είναι κακή ιδέα, μόνο που στην πολιτική το «κουπί» δεν είναι κριτήριο. Είναι πολύ συνηθισμένο άλλοι να τραβούν κουπί και άλλοι να βγαίνουν στον αφρό. Είναι ζήτημα συγκυριών, στρατηγικής, συμπτώσεων. Άλλωστε, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Κώστας Ευθυμιάδης δυο εκ των υποψηφίων σε κείνες τις εκλογές δεν επιθυμούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Μα ακόμα και αν το επιθυμούσαν, δεν καταρτίζονται έτσι τα ψηφοδέλτια. Το ζητούμενο για τη Ν.Δ. είναι να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στην προσπάθειά της να διεκδικήσει τον αντικειμενικά πολύ δύσκολο στόχο της αυτοδυναμίας και όχι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ούτε οι επετηρίδες νοιάζουν την ηγεσία της, ούτε το αίσθημα δικαιοσύνης. Ή καλύτερα, όλα παίζουν τον ρόλο τους, αλλά εν τέλει το βασικό κριτήριο είναι η επίτευξη του στόχου. Άρα, η καλύτερη δυνατή σύνθεση του ψηφοδελτίου με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα για την τοπική Ν.Δ., αλλά και συνολικότερα για το κόμμα του οποίου ηγείται ο Αντώνης Σαμαράς περικλείεται στην αλήθεια της δήλωσης του πρώην βουλευτή Γιώργου Καλαντζή, ο οποίος με αφορμή τον θόρυβο περί τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, τόνισε ορθά κοφτά ότι ο ρόλος της τοπικής ΝΟΔΕ είναι εν τέλει διακοσμητικός. Οι υποψηφιότητες θα περάσουν από την τοπική ΝΟΔΕ για τυπικούς λόγους και θα αξιολογηθούν στην Αθήνα και μάλιστα την τελευταία κουβέντα θα την πει ο Σαμαράς αυτοπροσώπως. Με άλλα λόγια, στο κόμμα-φυλή, πολλοί θα πάρουν τον λόγο και θα πουν το μακρύ τους και το κοντό τους, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο φύλαρχος.


Το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τα στελέχη, τα μέλη και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. είναι το εξής: Την προηγούμενη φορά, που επί Κ. Καραμανλή τα έκαναν σκατά, τι έφταιξε; Οι εσφαλμένες αποφάσεις του τότε φύλαρχου ή ο ρόλος του;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου