Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

"Πράσινη" ευκαιρία

Η πρόταση της εταιρίας Eolfi – Άνεμος Ελλάς, θυγατρική της μεγάλης γαλλικής εταιρίας Veolia, στον δήμο Θάσου για εγκατάσταση δυο αιολικών πάρκων με συνολικά 28 μεγάλες ανεμογεννήτριες, που θα παράγουν από 72 έως 84 MW ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή πρόταση στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», που εκτιμάται ότι θα αποφέρει ετήσιο εισόδημα 300.000 ευρώ στον καταχρεωμένο δήμο για 20 τουλάχιστον χρόνια. Σε τούτη τη διερευνητική φάση, πριν το θέμα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου, οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν μεγαλύτερα αντισταθμιστικά οφέλη και η εταιρία δεσμεύτηκε να προβεί στη συντήρηση ορεινών και δασικών δρόμων, ενώ συζητά και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε δημόσια κτίρια και δρόμους, ώστε να εξασφαλιστεί αυτόνομος φωτισμός. Στο μεταξύ, η διαπραγμάτευση είχε ως συνέπεια την τροποποίηση της προμελέτης που προέβλεπε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στο Υψάριο, όπου η δημοτική Αρχή σχεδιάζει παρεμβάσεις για την ανάπτυξη οικοτουρισμού.

Αν και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί –ανεξάρτητα από την τύχη της πρότασης- τις προοπτικές της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», αλλά και τη σημασία της διαπραγμάτευσης, που ήδη τροποποίησε τον αρχικό σχεδιασμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο και η τοπική κοινωνία καλούνται να αποφασίσουν ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά δίχως άναρθρες κραυγές και εύκολους αφορισμούς. Αφού συγκρίνουν τι προσφέρει η εταιρία με αντίστοιχες προτάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να μην πιαστούν αδιάβαστοι. Ζυγίζοντας την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος, που στον έναν ή στον άλλο βαθμό πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με τη σημασία της συντήρησης των δασικών δρόμων, που είναι απολύτως απαραίτητοι για την πυροπροστασία των δασών και πια δεν συντηρούνται από το κράτος.

Τα εύκολα «ναι» είναι ανεπίτρεπτα πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για παρεμβάσεις διάρκειας δεκαετιών στον πολύτιμο φυσικό πλούτο του νησιού. Εξίσου ανεπίτρεπτοι όμως πρέπει να είναι και οι εύκολοι αφορισμοί και οι εύκολες αρνήσεις. Τέτοιες κοντόθωρες λογικές συνέβαλαν στη χρεοκοπία της χώρας. Είναι πια καιρός τα θέματα αυτά να αντιμετωπίζονται με τη σύνεση και τη σοβαρότητα που απαιτείται και όχι με την ανευθυνότητα και τις ευκολίες του παρελθόντος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου