Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ένοχη σιωπή

Είναι αλήθεια πως οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πορεία προς τη χρεοκοπία. Αυτό το μπουλούκι των πεινασμένων για εξουσία και ρεμούλα παραγόντων της συμφοράς ούτε μια στιγμή κυβέρνησε με τη φιλοδοξία να λύσει ένα πρόβλημα. Να συμβάλλει ώστε «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα». Έφαγαν, ήπιαν, ξεφάντωσαν κι όταν πια η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο παρέδωσαν πανικόβλητοι την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ και κρύφτηκαν στα λαγούμια τους. Δικαίως, το τσούρμο των ανίκανων που τους διαδέχθηκε υπενθυμίζει ανά πάσα στιγμή τι προηγήθηκε. Απολύτως εύλογα εγκαλούνται οι «γαλάζιοι» για την ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ, για προσλήψεις σωρηδόν στον δημόσιο τομέα όχι στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης αναπτυξιακής κατεύθυνσης που εν τέλει απέτυχε, αλλά με μόνο κριτήριο τον εκμαυλισμό συνειδήσεων. Γνωστά όλα αυτά και χιλιοειπωμένα. Έρχονται και ξανάρχονται στον δημόσιο διάλογο στην προσπάθεια ανάλυσης των αιτιών του σημερινού αδιεξόδου, μαζί με το ξεσάλωμα του διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου που δεν επενδύει στην παραγωγή, αλλά στην κρίση και τη χρεοκοπία των χωρών που το ανέθρεψαν.

Αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι ελάχιστοι κάνουν έστω και μια αναφορά στο απερίγραπτο πάρτυ της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στα χρόνια του «εκσυγχρονισμού». Στα δυσθεώρητα ποσά που κατασπαταλήθηκαν υπέρ του κλέους της «ισχυρής Ελλάδας» με ευθύνη του σοβαρού Σημίτη και των περί αυτόν. Τεράστια ποσά που είτε έγιναν φαραωνικά κουφάρια ακατάλληλα για οτιδήποτε άλλο, είτε έγιναν παράλογα υψηλές αργομισθίες δημοσιογράφων, πολιτικών και γραφειοκρατών, που έχουν ασθενή μνήμη. «Ξέχασαν» τι έφαγαν και τι ήπιαν τότε και τώρα κραδαίνουν την ρομφαία εναντίον του μπαρμπα Κώστα που έπαιρνε καταχρηστικά το χαρτζιλίκι του ΕΚΑΣ και της κυρα-Σοφίας, που μόνη της ανάμιξη σε όλο τούτο το πανηγύρι με το δημόσιο χρήμα είναι ότι βόλεψε ένα παιδί στο δημόσιο, λόγω των διαχρονικά εξευτελιστικά χαμηλών μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Τώρα, που μαζί με τη χώρα χρεοκόπησε πλήρως το ΠΑΣΟΚ, οι «γαλάζιοι» θέλουν να επιστρέψουν υποστηρίζοντας ότι αυτοί ξέρουν. Έχουν τη συνταγή, που πέντε χρόνια την άφησαν ξεχασμένη στα συρτάρια, μα τώρα θα την εφαρμόσουν και θα σώσουν τη χώρα. Όποιος αφελής θέλει τους πιστεύει. Όταν όμως αναφέρονται στο πάρτυ των Ολυμπιακών Αγώνων και την περίεργη και καταφανώς ένοχη σιωπή για κείνο το φοβερό σκάνδαλο έχουν απόλυτο δίκιο.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου