Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Εσωκομματικός ρεβανσισμός

Η δημοκρατία έχει κανόνες συγκεκριμένους και σαφείς, η τήρηση των οποίων διασφαλίζει τη λειτουργικότητά της. Τα όρια εντός των οποίων η ελευθερία ενός εκάστου δεν παραβιάζει το δικαίωμα ελευθερίας του πλησίον. Αυτό συμβαίνει και εντός των κομμάτων. Υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί. Αποφάσεις ομόφωνες ή μη, που ορίζουν τη λειτουργία ενός κόμματος. Τα πρέπει και τα μη. Όταν όμως αυτοί οι κανόνες, οι αποφάσεις των οργάνων, δεν σέβονται τη στοιχειώδη λογική και εντάσσονται σε μια καθαρά ρεβανσιστική πολιτική, τότε η εσωκομματική δημοκρατία βάλλεται εκ των έσω. Ακυρώνεται στην πράξη. Οι κανόνες και οι αποφάσεις εκπίπτουν σε άτεγκτο γραφειοκρατικό μηχανισμό που απωθεί, αντί να εγγυάται τη δημοκρατική λειτουργία. Μια τέτοια στρεβλή εφαρμογή των δημοκρατικών κανόνων έλαβε χώρα στην περίπτωση της εσωκομματικής σύναξης της τοπικής Ν.Δ. στις Κρηνίδες την περασμένη Παρασκευή. Στο πλαίσιο ομόφωνων ή μη αποφάσεων, όπως επισημαίνεται στην απάντηση του προέδρου της ΝΟΔΕ Καβάλας της Ν.Δ. Κώστα Ευθυμιάδη, αποφασίστηκε να μην προσκληθεί ο τέως δήμαρχος Φιλίππων Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. Αυτές τις αποφάσεις επικαλείται ο κ. Ευθυμιάδης ισχυριζόμενος πως δεν έγινε και τίποτα.

Μόνο που οι κανόνες και οι πλειοψηφίες χάνουν την αξία και το νόημά τους όταν πάνε κόντρα στη λογική. Όταν είναι εξόφθαλμα ρεβανσιστικές. Δεν είναι δυνατόν να συγκαλείται σύναξη ενός κόμματος σε μια περιοχή και να «παραλείπουν» να καλέσουν τον επί τέσσερα χρόνια δήμαρχο. Αυτόν που καλώς ή κακώς αυτοί τον στήριξαν και τον ανέδειξαν σε αυτό το αξίωμα. Αυτό συνέβη εν προκειμένω. Αυτοί που έλαβαν την απόφαση λησμόνησαν να καλέσουν τον κ. Τσαταλμπασίδη, τον άνθρωπο που πρότειναν στην τοπική κοινωνία για να διαχειριστεί τα κοινά. Δεδομένου ότι ο κ. Τσαταλμπασίδης δεν βαρύνεται με βαρύτατες κατηγορίες για χρηματισμό ή κατάχρηση δημοσίου χρήματος, ώστε να τίθεται θέμα ηθικής τάξεως που εν τέλει ακυρώνει τη θητεία του η «παράλειψη» αυτή δεν ακυρώνει τον ίδιο. Ακυρώνει αυτούς που την έλαβαν.

Εν τέλει προσβάλλει την τοπική κοινωνία. Διότι οι άνθρωποι που ανήκουν στον ίδιο κομματικό φορέα με τον τέως δήμαρχο δεν σέβονται τις αποφάσεις της. Θαρρούν ότι νομιμοποιούνται να ακυρώνουν με τις αποφάσεις τους αυτόν που οι πολίτες της περιοχής τους ανέδειξαν στον δημαρχιακό θώκο. Δίχως να είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι έτσι ακυρώνουν εαυτόν.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου