Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Ούτε μια αράδα

"Η εξέγερση του περσινού Δεκέμβρη έφερε στην επιφάνεια με τον πιο ηχηρό τρόπο τα αδιέξοδα μιας ολόκληρης γενιάς", τονίζεται απολύτως εύστοχα στην ανακοίνωση των νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, με την οποία καλούνται οι νέοι να συμμετέχουν σε δυο συγκεντρώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς. Πράγματι, η δολοφονία του νεαρού πέρυσι στις 6 Δεκεμβρίου στα Εξάρχεια λειτούργησε ως η θρυαλλίδα για το αυθόρμητο ξέσπασμα μιας ολόκληρης γενιάς, που βγήκε μαζικά στους δρόμους εκφράζοντας θυμό, αγωνία, απόγνωση για το σήμερα και το αύριο. Για το σήμερα του άθλιου ελληνικού δημόσιου σχολείου, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δασκάλων φωτισμένων, που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Για την καθημερινότητα του πήγαινε έλα από φροντιστήριο σε φροντιστήριο και από ωδείο σε γυμναστήριο. Για τα προβλήματα που δημιουργεί στις οικογενειακές σχέσεις η εξαθλίωση των εργαζομένων και η ολοένα αυξανόμενη ανεργία. Για την ανυπαρξία προοπτικής. Ελπίδας. Ονείρου. Στόχων. Ουδέποτε ο δρόμος της επαγγελματικής καταξίωσης ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά δεν υπήρχε και το μέλλον των "500" και των "700" ευρώ.

Οι πιτσιρικάδες, που με αφορμή τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου βγήκαν να διαδηλώσουν μαζικά στους δρόμους, διαδήλωσαν για όλα αυτά. Για το σκοτεινό τους μέλλον. Για το αγέλαστο παρόν. Αλλά το απολύτως δικαιολογημένο ξέσπασμα του περασμένου Δεκεμβρίου γρήγορα ξεστράτισε. Δίπλα, μαζί, παράλληλα με τις μαθητικές διαδηλώσεις, οι κουκουλοφόροι έδωσαν το δικό τους στίγμα. Εκαψαν περίπτερα και μικρομάγαζα, πλιατσικολόγησαν, έβαλαν φωτιά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να σταθεί στο πλευρό των εξεγερμένων, αλλά δεν κατάφερε να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τα έκτροπα και το πλήρωσε πολιτικά.

Τώρα, έναν χρόνο μετά από εκείνα τα γεγονότα, στην ανακοίνωση αυτή δεν υπάρχει ούτε μια αράδα αποδοκιμασίας της δράσης των κουκουλοφόρων. Έναν χρόνο μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να διαχωρίσει τη δίκαιη οργή των νεαρών διαδηλωτών από τα ουκ ολίγα κρούσματα τυφλής βίας, που έστρεψαν εν τέλει εναντίον των διαδηλωτών το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα χρόνο μετά, οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε διαδηλώσεις με σύνθημα "δικιά σας η κρίση, εξέγερση η λύση". Εύγλωττο, αλλά απαιτείται διευκρίνιση. Τώρα. Πριν τις διαδηλώσεις. Ξέσπασμα ειρηνικό και μαζικό δίχως βία; Ή επιτρέπεται ακόμα και η βία εναντίον δικαίων και αδίκων;

Νίκος Σπιτσέρης


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου