Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Είναι πολλά τα λεφτά

Η ιδέα μετατροπής του κάτω Νοσοκομείου σε Γηροκομείο με εξειδικευμένη πτέρυγα για την αποθεραπεία και τη φιλοξενία ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, μοναδικού στην Ελλάδα, που υποστηρίζουν με κοινή τους ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Παραπληγικών Καβάλας φαίνεται ότι είναι εξαιρετική. Από την άλλη, οι ενδοιασμοί του τέως δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη για την ανάληψη της λειτουργίας ενός γηροκομείου με τόσο μεγάλο κόστος λειτουργίας φαντάζουν απολύτως δικαιολογημένοι. Επίσης, ενδιαφέρουσες φαντάζουν και οι άλλες προτάσεις, όπως αυτή για τη δημιουργία ενός κέντρου φροντίδας και φιλοξενίας νεφροπαθών, που θα μπορούσαν να συνδυάσουν τις διακοπές στην Καβάλα με τις συχνές αιμοκαθάρσεις. Με την αξιοποίηση σε τούτη την περίπτωση της Νεφρολογικής, που θα μπορούσε με λίγα μερεμέτια να ενταχθεί οργανικά στο νέο συγκρότημα. Ενδεχομένως δε, η δημοτική Αρχή μπορεί να σταθμίσει τα δεδομένα και να στραφεί σε άλλες επιλογές, που "έδειξε" η μελέτη της ΔΑΝΕΚ. Όπως η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Σε συγκρότημα κατοικιών. Σε εμπορικό κέντρο. Σε εκπαιδευτικό κέντρο.

Ένα είναι βέβαιο και απαράδεκτο. Ότι αν και ήταν γνωστό τοις πάσι ότι κάποια στιγμή το νέο Νοσοκομείο θα ολοκληρωνόταν, άρα θα έφτανε η ώρα να ληφθεί απόφαση τι μέλλει γενέσθαι με το κτίριο του κάτω Νοσοκομείου, ουδείς προνόησε. Ναι μεν έγινε μια μελέτη από τη ΔΑΝΕΚ, που προέκρινε κάποιες λύσεις, αλλά σε μια σοβαρή χώρα η απόφαση για την επόμενη χρήση του κτιρίου θα είχε ληφθεί από καιρό. Θα είχαν από καιρό συνταχθεί οικονομοτεχνικές μελέτες και ο δήμος θα ήταν ήδη έτοιμος για την επόμενη μέρα. Με μελέτες έτοιμες προς χρηματοδότηση. Ενδεχομένως δε, εάν τούτο ήταν εφικτό, με μελέτες ήδη ενταγμένες στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση για να μη χάνεται χρόνος.

Εστω κι έτσι, έστω και με καθυστέρηση, η δημοτική Αρχή βρίσκεται ενώπιον μιας σημαντικής πρόκλησης που πρέπει να απαντηθεί με διαφάνεια. Με λογισμό και μ' όνειρο κατά πώς έλεγε προεκλογικά ο Σιμιτσής. Σύντομα ναι. Βιαστικά όχι. Είναι πολλά τα λεφτά στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Και για τη σωστή αξιοποίησή του και για τη λειτουργία του.

Ενδεχομένως, είναι πολλά τα λεφτά που θα μπορούσε να κερδίσει η πόλη. Όπως και να χάσει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου