Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει

Ο αντίκτυπος της πρωτοφανούς σε μέγεθος για την Καβάλα προχθεσινής επίθεσης κουκουλοφόρων εναντίον τραπεζών στις οδούς Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού ήταν χθες μοιραία το θέμα συζήτησης μεταξύ των θαμώνων του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα". Ετούτου του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε, χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που προσφέρει έναν πολυπρόσωπο σχολιασμό της επικαιρότητας. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια για να μη χάνεται η γεύση του αφεψήματος και η συζήτηση αρχίνησε:

ΓΙΩΡΓΟΣ: Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι κουκουλοφόροι δρουν πλέον ως συμμορίες με σχέδιο συγκεκριμένο και καλοδουλεμένο. Αλλά το χειρότερο είναι ότι τα χτυπήματά τους θέτουν σε κίνδυνο και αθώους πολίτες.

ΜΑΡΙΑ: Πάντως, προχθές ήταν προσεκτικοί και αποτελεσματικοί. Μονάχα οι τράπεζες την πλήρωσαν.

ΓΙΩΡΓΟΣ: Όταν όμως βάζεις φωτιά στο ισόγειο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στον πρώτο όροφο.

ΜΑΡΙΑ: Το θέμα είναι ότι ελάχιστοι -για να μην πω ούτε ένας- από όσους ρωτήθηκαν έδειξαν να προβληματίζονται για το χτύπημα. Είναι τόση η αγανάκτηση για την πολιτική των τραπεζών, που η πρώτη αυθόρμητη απάντηση που έπαιρνες είναι πως "καλά τους έκαναν".

ΝΙΚΟΣ: Μπορεί η τακτική των κουκουλοφόρων να είναι πέρα για πέρα καταδικαστέα, αλλά είναι αλήθεια πως ουδέν αναίτιον. Η βία των κουκουλοφόρων τροφοδοτείται από τη βία των τραπεζών. Τη βία των εξουσιαστών. Η ολοένα αυξανόμενη βία είναι φαινόμενο κοινωνικό, που τροφοδοτείται διαρκώς από την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

ΚΩΣΤΑΣ: Όπως το πας, σε λίγο θα πάρεις το μέρος των κουκουλοφόρων.

ΝΙΚΟΣ: Κάθε άλλο. Η βία είναι η πιο ωμή έκφραση εξουσίας. Οι μολότωφ των κουκουλοφόρων δεν λύνουν το πρόβλημα, ούτε είναι η απάντηση στην πολιτική των τραπεζών. Κάτι δείχνουν όμως. Επίσης, κάτι δείχνει η αντιμετώπιση του κόσμου, που δεν κρύβει τη χαρά του για κάθε χτύπημα κατά των τραπεζών.

ΣΟΦΙΑ: Αλλά και κατά της Αστυνομίας, που προσπαθεί να κάνει γαργάρα την προβοκάτσια που πήγαν να στήσουν δυο αστυνομικοί με κουκούλες στην πορεία για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου