Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Οι επαγγελματίες του πανικού

Ο πανικός που έχουν δημιουργήσει οι τηλε-εισαγγελείς των πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με θύματα συνταξιούχους, ανέργους, αλλά και τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, των εφοριών και των τραπεζών ήταν χθες το θέμα της συζήτησης μεταξύ των θαμώνων του Ψηφιακού Καφενείου "Η Καβάλλα". Αυτού του φανταστικού μεν, ψηλοτάβανου δε, χώρου διαλόγου κάπου στο Ιντερνετ, που αν όντως υπήρχε θα ήταν σαν εκείνους τους υπέροχους καφενέδες στην παραλία της Μυτιλήνης. Ο καφετζής έψησε τα κατά κανόνα σκέτα καφεδάκια και η συζήτηση αρχίνησε:

ΜΑΝΩΛΗΣ: Κάποιος να σταματήσει τον Αυτιά και τους ομοίους του. Αυτά τα τηλεοπτικά υποπροϊόντα που θησαυρίζουν φορώντας το κοστούμι του τηλεοπτικού "Ρομπέν των φτωχών". Μόνο που το κακό έχει παραγίνει. Το έχουν ξευτελίσει εντελώς.

ΕΛΠΙΔΑ: Φταίνε όμως και αυτοί που τους ακούν. Σου λέει ο άλλος "το είπε ο Αυτιάς" θαρρείς και ο Αυτιάς είναι η Βίβλος.

ΝΙΚΟΣ: Είμαι σταθερά υπέρ της προσωπικής ευθύνης ενός εκάστου, αλλά ουδείς μπορεί να επιρρίψει ευθύνες σε ανθρώπους απελπισμένους όπως οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Η εικόνα μπροστά στην Εθνική, στον ΟΑΕΔ και στις εφορίες δεν φανερώνει μόνο την αθλιότητα των τηλε-εισαγγελέων. Είναι και απτό σημάδι της κρίσης των καιρών.

ΜΑΡΙΑ: Μου κάνει εντύπωση η ευκολία με την οποία υπερασπίζετε τις δημόσιες υπηρεσίες, που οφείλουν να εξυπηρετούν τον κόσμο. Το πρόβλημα δεν το έχει ο Αυτιάς, που νοιάζεται για τον κόσμο. Οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες το έχουν.

ΜΑΝΩΛΗΣ: Το βέβαιο είναι ότι έχει δίκιο ο κόσμος. Οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Ολοι αυτοί, που χρωστούν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης πριν το πάρουν στα χέρια τους. Αλλά δε φταίει ο υπάλληλος όταν εξηγεί ότι δεν εμπλέκεται προσωπικά.

ΕΛΠΙΔΑ: Η αλήθεια είναι ότι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης δεν θα περάσει ούτε από τον ΟΑΕΔ, ούτε από τις εφορίες, ούτε από τα γκισέ των τραπεζών. Θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι την Παρασκευή. Αλλά η αλήθεια δεν ενδιαφέρει τον Αυτιά και τους ομοίους του. Αυτοί έχουν κάνει επάγγελμα τη διασπορά πανικού.

ΝΙΚΟΣ: Αλήθεια, για να τα λέμε όλα, διερωτήθηκε κανείς πόσο αμείβονται οι τηλε-εισαγγελείς για να παίζουν τον ρόλο του αυτόκλητου προστάτη των φτωχών;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου