Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ποιος ο ρόλος της Αστυνομίας;

"Ήταν όλα υπέροχα. Οι οπαδοί του ΑΟΚ και του ΠΑΟΚ κάθονταν δίπλα-δίπλα φορώντας τα κασκόλ των ομάδων τους και παρακολουθούσαν με έκδηλο ενδιαφέρον το παιχνίδι. Κάποιοι μάλιστα οπαδοί των αντίπαλων ομάδων αντάλλασσαν πειράγματα για τις χαμένες ευκαιρίες. Στο τέλος αποχώρησαν ικανοποιημένοι από την ποιότητα του παιχνιδιού που παρακολούθησαν. Κάποιοι έφυγαν γρήγορα-γρήγορα για το σπίτι, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που συνέχισαν τα πειράγματα στις ταβέρνες της γύρω περιοχής. Όσο για κάποιους ελάχιστους που παρ' ολίγο να παρεκτραπούν συμμορφώθηκαν άμεσα, φοβούμενοι την κατακραυγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλάθλων, αλλά και την άτεγκτη στάση της Αστυνομίας, που το ήξεραν καλά, δεν αστειεύεται".

Αυτό θα έπρεπε να είναι το ρεπορτάζ στον απόηχο του προχθεσινού παιχνιδιού στο "Ανθή Καραγιάννη". Δεν ήταν. Δυστυχώς και βεγγαλικά και δακρυγόνα ρίχτηκαν και αρκετά καθίσματα έσπασαν και ένταση υπήρχε, αν και το παιχνίδι δεν δικαιολογούσε εντάσεις. Ήταν όμως γνωστό ότι πολλοί φίλαθλοι πηγαίνουν στο γήπεδο για να εκτονωθούν. Ήταν επίσης γνωστό ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ διακρίνονται για το ευερέθιστο του χαρακτήρα τους. Τούτων δοθέντων, όλα κύλησαν ομαλά ή περίπου ομαλά, σε μια χώρα που η καταστροφή δημόσιας υπηρεσίας, όπως τα καθισματάκια του "Ανθή Καραγιάννη" θεωρείται περίπου δεδομένη και φυσιολογική απώλεια. Αυτό που ήταν ανεπίτρεπτο και βαραίνει στο ακέραιο τις αστυνομικές αρχές ήταν η επιεικώς απαράδεκτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα της εκκένωσης του γηπέδου.

Υπήρξαν μαχαλόμαγκες που επιτέθηκαν σε οπαδούς του ΑΟΚ γιατί -άκουσον, άκουσον- τόλμησαν να φορούν κασκόλ του ΑΟΚ. Αλλά τούτο θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενο. Το εντελώς απαράδεκτο ήταν ότι η αστυνομία δεν προνόησε. Δεν σκέφθηκε το στοιχειώδες. Επιτρέποντας ουσιαστικά προπηλακισμούς και διακινδυνεύοντας τη δημιουργία επεισοδίων έξω από το γήπεδο χωρίς λόγο. Αλήθεια, αν η αστυνομία δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ομαλή αποχώρηση των φιλάθλων από ένα γήπεδο, τότε ποιος ο ρόλος της;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου