Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Οικολογικοί πόροι και πολιτική

Οι φυσικοί πόροι στερεύουν επικίνδυνα. Σώνονται, όπως καταγράφει κάθε χρόνο η μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network (GFN) που υπολογίζει την ημέρα κατά την οποία η ανθρώπινη κατανάλωση σε φυσικούς πόρους έχει υπερβεί τους πόρους που μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης σε ένα χρόνο. Για το 2010, όπως ανακοίνωσε η GFN χθες η ημέρα κατά την οποία θα συμβεί αυτό είναι το Σάββατο 21 Αυγούστου, ενώ πέρυσι ήταν η 25η Σεπτεμβρίου.

"Αυτό σημαίνει ότι σε εννέα μήνες εξαντλήθηκε ο οικολογικός προϋπολογισμός της χρονιάς", δήλωσε ο πρόεδρος της GFN Μάτις Βακερνάγκελ. Η GFN υπολογίζει τους πόρους που μπορεί να προσφέρει η φύση και τους συγκρίνει με την ανθρώπινη κατανάλωση και τα απόβλητα που αυτή προκαλεί -απορρίμματα, αλλά και την εκπομπή αερίων που μολύνουν την ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αποψίλωση των δασών, η έλλειψη νερού και τροφής είναι σημάδια ότι πλέον δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά, τονίζει ο πρόεδρος της GFN. Πράγματι. Αλλωστε, το 'χουμε νιώσει στο πετσί μας σε τούτο το καυτό καλοκαίρι, που διανύουμε.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος αντιστροφής ετούτης της τάσης είναι η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακούγεται και είναι κυνικό, αλλά είναι μια λύση. Ισως η μοναδική που απασχολεί σοβαρά αυτούς που κρατούν τις τύχες του πλανήτη στα χέρια τους.

Η άλλη λύση, είναι ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και ζωής. Ένα μοντέλο ανθρωποκεντρικό, που αντί της συσσώρευσης άυλων οικονομικών τίτλων θα έχει στο επίκεντρο τη συσσώρευση ενός οικολογικού αποθεματικού, ικανού για να συνεχιστεί η ζωή σε τούτο τον μικρό πλανήτη. Περιθώρια άλλα δεν υπάρχουν. Εφτασε η στιγμή των αποφάσεων.

Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα περικόψουμε: Ανθρώπινα κεφάλια ή άυλους οικονομικούς τίτλους και προκλητικές ανέσεις των διαχρονικά ελάχιστων εκπροσώπων του είδους, που ζουν σε προκλητική χλιδή;

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου