Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Κολακείες επαγγελματικού επιπέδου

Στις μέρες μας που η τεχνολογία κυριαρχεί και το επιχειρηματικό δαιμόνιο αναζητά εναγωνίως μια πραγματικά καινούργια ιδέα δεν είναι περίεργο που ανθεί η βιομηχανία των ευχών και των δώρων. Εταιρείες αναλαμβάνουν να κάνουν όλα αυτά που κάποτε γίνονταν αυθόρμητα, όπως ένα πάρτυ γενεθλίων. Φροντίζουν να φτάσει στην ώρα του το δώρο για μια επέτειο γάμου. Στέλνουν μια ανθοδέσμη-έκπληξη, έτσι ξαφνικά στο χώρο της δουλειάς της γυναίκας του πολυάσχολου συζύγου, που δεν έχει χρόνο όχι μόνο για να διαλέξει τα κατάλληλα λουλούδια, αλλά ούτε καν να θυμηθεί την επέτειο.

Η νεότερη εταιρεία του είδους εδρεύει -πού αλλού;- στην Αμερική και αναλαμβάνει την ψυχολογική στήριξη δια της κολακείας. Τηλεφωνεί καθημερινά στους πελάτες της και τους υπενθυμίζει πόσο σπουδαίοι και αξιόλογοι είναι. Η συνδρομή κοστίζει μόνο 10 δολλάρια το μήνα και η εταιρεία έχει ήδη 100 συνδρομητές. Σε περίπτωση που ο πελάτης δεν βρίσκεται στο τηλέφωνο την ώρα της κλήσης, ο υπάλληλος αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης θα ήταν σίγουρα δύσκολη υπόθεση η ανάληψη ενός ανάλογου εγχειρήματος στην Ελλάδα, αν και ούτε τα 10 ευρώ το μήνα είναι απαγορευτικό ποσό, ούτε είναι λίγοι αυτοί που επιζητούν την κολακεία. Μια ιδέα όμως που θα μπορούσε να είναι άμεσα επικερδής θα ήταν μια πιο εξειδικευμένη εταιρεία, με πελάτες πολιτικούς. Βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, καθώς και -γιατί όχι;- δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους ή και προέδρους συλλόγων.

Πρωί-πρωί ο υπάλληλος θα φρόντιζε "εντελώς υποκειμενικά" να καλέσει φερ' ειπείν στο τηλέφωνο τον δήμαρχο και να του εξηγήσει ότι είναι ο καλύτερος που πέρασε ποτέ από το δημαρχείο και πως η επανεκλογή του είναι διασφαλισμένη. Στο βουλευτή δεν θα παρέλειπε να σημειώσει ότι οσονούπω αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο, υφυπουργού έστω στη χειρότερη περίπτωση, ενώ στις περιπτώσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων θα υπενθύμιζε ότι πλησιάζει η ώρα για το μεγάλο άλμα στην πολιτική τους καριέρα.

Όχι πως υπάρχει έλλειμμα κολακείας, αλλά να. Όπως και να το δει κανείς, η δουλειά δε γίνεται σωστά. Απουσιάζει ο επαγγελματισμός.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου