Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Στην αφετηρία των εκλογών στο Δήμο Καβάλας

Ηταν εύκολο για τον Στάθη Εριφυλλίδη να δηλώνει πως αυτός είναι ο ένας και μοναδικός υποψήφιος της παράταξής του μέχρι και την περασμένη Πέμπτη. Ήταν εύκολο και για τα στελέχη της Ν.Δ. να τον ακολουθούν. Άλλος υποψήφιος δεν υπήρχε. Αυτά μέχρι την Παρασκευή. Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση ότι η Ν.Δ. στηρίζει την υποψηφιότητα του νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή για τον δήμο Καβάλας. Τώρα πια, όποιο στέλεχος της Ν.Δ. τάσσεται στο πλευρό του κ. Εριφυλλίδη έρχεται εκ των πραγμάτων κόντρα με την επιλογή του κόμματός του σε μια περίοδο ανώμαλη, με τον Αντώνη Σαμαρά να κάνει επίδειξη ισχύος και πυγμής, αδιαφορώντας αν τούτο συμφέρει ή όχι άμεσα την παράταξή του. Σε μια περίοδο που στελέχη της εμβέλειας του Χρήστου Μαρκογιαννάκη διαγράφονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Εξίσου δύσκολο όμως είναι και το στοίχημα για τον "εκλεκτό" της Ν.Δ. Είναι η πρώτη φορά μετά τη νίκη του το 1998, που ο Θόδωρος Καλλιοντζής κατέρχεται σε μια αναμέτρηση δίχως τον τίτλο του φαβορί. Αντιμετωπίζει τον εν ενεργεία δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, που θεωρείται και είναι το φαβορί των εκλογών και μάλιστα "εκτός έδρας". Στο δήμο Καβάλας, που ναι μεν έχει πια διευρυνθεί και προς τον κάμπο, αλλά είναι σαφώς πιο προνομιακός χώρος για τον νυν δήμαρχο. Μα το χειρότερο για τον κ. Καλλιοντζή είναι ότι το κόμμα που τον υποστηρίζει φυλλορροεί. Η δύναμη της Ν.Δ. κυμαίνεται σε επίπεδα ΦΠΑ και το γεγονός αυτό εντείνει τις φυγόκεντρες δυνάμεις της τοπικής οργάνωσης.

Το προβάδισμα του Κωστή Σιμιτσή τώρα στην έναρξη ετούτης της σύντομης κούρσας είναι σαφές και δεδομένο. Αυτός είναι ο νυν δήμαρχος. Αυτός είναι που μελετούσε τέσσερα χρόνια τώρα τα προβλήματα του δήμου νυχθημερόν. Αυτός είναι που υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα, που διατηρεί ακόμα την πολιτική ηγεμονία, παρά τις αντιδράσεις και τη δυσφορία που προκαλεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, που κάνουν δύσκολο το έργο του κ. Σιμιτσή. Διότι, δεν δικαιούται να χάσει. Οφείλει να διαχειριστεί τα δεδομένα πλεονεκτήματά του και να κερδίσει έναν αντίπαλο, που ξέρει να κάνει εκλογές. Και να κερδίζει.

Νίκος Σπιτσέρης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου